2 entry daha
  • marcus chown'un ilk defa eylül 2008 yılında yayınlanmış olan, türünü popüler bilim olarak adlandırabileceğimiz kitabı. ayrıca o yıllarda heisenberg'in belirsizlik ilkesini ilk defa baba bir kitaptan okuyup anlayamayan ve asla anlayamayacağıma dair önyargı oluşturan bana, birkaç cümleyle bu ilkeyi kavratmış kitap olarak da tarihe geçebilir. (belirtmek isterim ki 2008 yılında ben heisenberg ilkesini google'layarak anlamaya çalışmamıştım; öyle yağma yoktu, illaha ki basılı materyal gerekiyordu.)

    kitabın taylan taftaf çevirisiyle alfa yayınlarından çıkan basımının altmış beşinci sayfasındaki altın tanım şöyle :

    "(...) elektron gibi bir parçacığın yerini saptama girişimi, parçacığa öngörülemez bir yalpalama kazandırarak hızını ve yönünü belirsiz kılar. ve bu durumun tam tersi de geçerlidir (bir parçacığın hızını saptama girişimi yerini belirsizleştirir). bu etkiyi ilk kez tanımlayarak sayısallaştıran kişi alman fizikçi werner heisenberg'dir ve ortaya çıkan durum da heisenberg belirsizlik ilkesi olarak anılmaktadır.

    belirsizlik ilkesine göre, mikroskopik bir parçacığın hem yerini hem de hızını tam bir kesinlikle bilmenin imkanı yoktur. öte yandan bu iki veri arasında tam bir zıtlık söz konusudur. bir parçacığın yeri ne denli net bir şekilde belirlenirse, hızı da aynı ölçüde belirsizlik kazanır. ve tam tersi şekilde, parçacığın hızı ne denli kesin olarak belirlenirse, yeri aynı ölçüde belirsizleşir."
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap