7 entry daha
  • amino asitlerin "kralı" olarak bilinir kendileri ama beslenme uzmanları tarafından "esansiyel amino asit" olarak da tanımlanmaz. glutamin bir kaç amino asit tarafından sentezlenebilir: (bkz: glutamik asit), (bkz: valin) ve (bkz: izolesin). hastalık ve zorlanmalar (antremanda kaslar yorulur) sırasında vücudun belirli bölgeleri, vücudun kendi depolarından karşılamayacağı kadar glutamin ihtiyacı duyar. bir zamanlar hastanelerde glutamin travmalar geçiren hastalara (yanık, ameliyat sonrası iyileşme süreci gibi) ilaç olarak verilmiştir. bu da glutaminin kas yıkımı karşısında (anti-katabolik efekt) ne kadar iyi bir ek besin olduğunu göstermiştir.

    vücudumuz normal günlük yaşantımızda da bağışıklık sistemi, böbrekler, pankreas ve karaciğer fonksiyonlarında glutamini kullanır. glutaminin büyük bir kısmı da vücudun en güçlü antioksidanı olan glutatyonun temel yapıtaşını oluşturmak için harcanır.

    peki bu kadar glutamin nerede saklanıyor?
    aslında her kas yapısında saklanır ve her bir çizgili kas içinde serbest halde dolaşan amino asitlerin %60'ı glutamindir. araştırmalar idman sonrası ve yatmadan önce alınan glutaminin vücudun ihtiyaç duyduğu glutamin "açlığını" gidermekte faydalı olacağını gösteriyor. yani idmandan sonra ve yatmadan önce protein açısından zengin olan bir öğün vücudun glutamin ihtiyacını "büyük" ölçüde karşılayacaktır.

    glutamin anlaşıldığı üzere vücudun kendisi tarafından üretilebilen bir yapı, yani hayvansal ve bitkisel besinlerden bu ihtiyacınızı sağlayabilirsiniz. bundan dolayı ek olarak glutamin tozlarına para vermeniz bir işinize yaramayacaktır diyebilirim. tabii ki isteyen alabilir ama önceliğiniz iyi beslenmek olsun. yatmadan önce ise süt, yoğurt veya lor peyniri tercih etmek bu konu çerçevesinde iyi bir seçim olacaktır.

    peki vücut ne kadar glutamin almalı?

    bunun cevabı aslında yok yalnız vücut geliştirme ya da çeşitli ağılrık sporu yapan sporcuların inandığı şey kilo başına 2,5 gram protein almanın (100 kilo olan birinin hayvansal/bitkisel protein ve karbonhidrat kaynaklarından alması gereken protein miktarı 250 gramdır ) günlük protein ihtiyacınızı, dolayısıyla da glutamin ihtiyacınızı karşılayacağını düşünür.
45 entry daha
hesabın var mı? giriş yap