7 entry daha
  • adnd dunyasinda yuksek oranda sallama iceren class, asliyla alakasi olmayan bir tanimlamasi vardir player's handbook'da. zannimca ranger class'i yaratilirken abiler ormanlari koruyan ve turist gezdiren "park ranger"'larindan esinlenmi$ler.

    bir aci verici olay da lord of the rings'i turkceye ceviren kazmalarin bu isme de bula$mi$ olmalari, ve ranger ismini kolcu olarak cevirmeleridir. halbuki "kolcu" tabir edilen kuvvetler aktif olarak sava$a girer ve ordunun kanatlarinda gorev alir (flanking position gibi). yok demek istenen sava$ oncesi ve esnasinda du$man hatlarina sizmak ve bilgi toplamak ise, o zaman bunlar icin "gozcu" ya da "casus" gibi isimler var. neyse, ba$arisiz ceviri diyelim ve gecelim.

    ranger sinifi, hem gercek hayatta, hem de middle earth'de oldukca kanli ve sava$ dolu bir gecmi$e sahiptir. gercek ranger kuvvetleri ilk olarak iskocya'da ortaya cikmi$ ve ingiliz saflarina duzenledikleri gerilla tipi saldirilarla ingiliz ordularini ormanlarda epey uzmu$tur. daha sonra amerika kitasinda hem kizilderililere, hem de ingiliz guclerine kar$i kullanilan kuvvetler, ilk defa "army ranger" olarak adlandirilmi$tir, bu birlikler en zorlu yollardan ve du$manin beklemedigi taraflardan saldirip du$mana zarar vermi$tir. tum bu yollardan gecerken iz birakmamaya ozen gostermeleri ve sessizce hareket etmeleri ile hic sava$ kaybetmeden bagimsizlik sava$i'ni atlatmi$lardir. daha sonra belli ba$li bir takim ilkelere dayanarak, orduya bagli ozel kuvvetler olarak gorevlerini surdurmu$ler, en son olarak da 75th airborne regiment altinda "army rangers" olarak egitim vermeye ba$lami$lardir. diger ozel birliklerin aksine (seals, berets ve delta gibi), tecrubeli subaylar ile beraber genc askerlerin de ba$vurabilecegi bir okuldur.

    middle earth'de ise ranger olmak neredeyse babadan ogula gecen bir olgudur. numenorian'lar tarafindan kurulan kralliklarda (arnor ve gondor), ranger'lar kralliga bagli en onemli $ovalyelerdir. soylular ve incelmemi$ dunedain kani ta$iyanlar ancak bu onura layik gorulurler. amaclari dogayi korumak kollamak gozetmek degil, kotuluge kar$i sava$mak, fakat sayilari du$mana kiyasla az oldugundan bu sava$i acik olarak degil ormanda gizlenerek ve stealth taktikleri kullanarak yurutmektir. ranger'lar at uzerinde mizrak, orman icinde sava$irken de gizlilik gerektiginde ok ve yay, acik saldirilarda da kilic kullanirlar. genel olarak balta ve turevlerinin kullanilmasina kar$idirlar $ovalyelik gereklerine gore.

    ayrica
    (bkz: rangers of ithilien)
    (bkz: rangers of the north)
46 entry daha
hesabın var mı? giriş yap