2 entry daha
  • viran dağlar.

    o kadar sıkıcıymış ki, adamlar on milyon euro verip sıkıntıdan sıkıntının filmini yapmışlar.

    //necati cumalı’nın eseri fransız tv’sinde

    selçuk yaşar

    2001 yılında yaşama gözlerini yuman ünlü şair ve yazar necati cumalı’nın ‘le dernier seigneur des balkans’ (balkanların son beyi) adıyla fransa’da yayımlanan ‘viran dağlar’ adlı romanı, fransız arte televizyonu tarafından dizi filme uyarlandı.

    çekimlerinin tamamı bulgaristan’ın sofya şehrinde yapılan ve konusu 1900’lü yılların başında geçen film, 10 milyon euro’ya mal olurken, filmde 3 bin figüran rol aldı. film, 2005 yılı başlarında arte televizyonu’nda dört bölüm halinde yayınlanacak.

    arte tarafından 2001 yılında tarihi içerikli romanlar arasında yapılan yarışmayı necati cumalı’nın ‘le dernier seigneur des balkans’ adıyla fransa’da yayımlanan ‘viran dağlar’ romanı kazanmıştı. roman, filme uyarlanmasına karar verilmesinin ardından 2003 yılında bulgaristan’ın sofya şehrinde çekildi. filmde 3 bin figüran yanı sıra, 180 oyuncu rol aldı ve 30 at, 50 otomobil, 60 doğal dekor kullanıldı. dizi filme ‘zülfikar le grand’ (büyük zülfikar) adı verildi. film hakkında haberler yayımlayan fransa’nın önde gelen gazetelerinden le monde ve l’humanite, necati cumalı’dan ‘ünlü türk yazarı’ diye söz etti.

    necati cumalı’nın ‘viran dağlar’ isimli kitabının fransızca’ya çevirisini yapan dr. orhan altan, cumalı’nın öldükten sonra bile bıraktığı eserler ile türkiye’yi yurtdışında temsil ettiğini söyledi. altan, ‘fransa’da artık necati cumalı ismini duymayan kalmayacak’ diye konuştu.

    fransızlara karşı halkı ayaklandırdı

    1900’lü yılların başlarında varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen zülfikar, okumak için gittiği selanik’te bir grup fransız’ın osmanlı devleti’ni yıkmak isteyen azınlıklara silah yardımı yaptığını görür. daha sonra bu yardımı yapan fransızlara karşı halkı ayaklandırmaya çalışan zülfikar hakkında yakalama kararı çıkarılır. romanda zülfikar’ın başından geçen maceralar anlatılırken, eser ise adını hicaz makamındaki rumeli türküsü ‘viran dağlar’dan alıyor. //

    iç. hürriyet, 5 ağustos 2004

    www.hurriyetim.com.tr/haber/0,,sid~13@nvid~450244,00.asp
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap