• (bkz: hiv virüslü anne)

    yapacağınız haber götünüze girsin dedikten sonra doğru tanımın "hiv pozitif" olduğunu belirteyim. hiv pozitif, "hiv taşıyıcısı" demektir.

    yine, bebeğe aids değil hiv virüsü geçme ihtimali olur. aids demek, hiv virüsünün tedavilerle baskılanmayıp yıllar içinde aids evresine geçmesiyle oluşan immün yetmezliği yani bağışıklık yetmezliği oluşması demektir. çünkü hiv virüsü baskılanmazsa tcell hücrelerinden cd4 hücrelerini yok ederek sistemi çökerterek enfeksiyonlara ve başka hastalıklara açık hâle getirir vücudu.

    bu konuda mesai harcayarak hiv hakkında yazdığım entry'leri okumak isteyenler buradan buyurabilir. (bkz: hiv pozitif/#38107216) (bkz: aids fobisi/#51755952)

    hiv virüsünün anneden bebeğe geçme riski, kullanılan antiretroviral ilaçlar sayesinde neredeyse %1 oranındadır. %99 oranında geçmez çünkü ilaçlar, kandaki viral yükü sayılamayacak derecede sıfırlar ve geçmeyi neredeyse imkansız kılar. doğum esnasında da, hiv pozitif doğumunda uzman olan doktorların yaptırdığı özel doğumlarla bu risk yine neredeyse sıfırlanır. yani daha öncesinde de anneden bebeğe virüs geçmiyordu. bu haberdeki yeni olan şey nedir anlayamadım ben.

    hatta öyledir ki, hiç tedavi almayıp hiv virüsü olduğunu fark etmemiş annelerin bebeklerine geçme riski bile düşüktür. bir de ilaç kullanarak ne boyuta geldiğini düşünün.

    bilgilenin, hiv virüsü yayılımı çok ciddi derecede artmaktadır. bir gün başınıza gelirse korkmayın. şu anki tedaviyle bir şeker hastası gibi ömürboyu ilaç kullanıyorsunuz ve normal bir ömür sürüyorsunuz. yani hayat kısalıyor gibi şeyler yok artık.

    başınıza gelmemesini istiyorsanız da tekeşliliği seçiniz, bunu yapamıyorsanız korunun korunun ve korunun.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap