3 entry daha
  • kulaktan dolma bilgilerin verildiği fobi.

    şu #38107216 entry'mde genişçe yer verdim okuyabilirsiniz.

    burada da madde madde bildiklerimi aktarıyorum.

    1) sanılanın aksine türkiye'de hele de son 1 yılda hiv pozitif vakaları ciddi derecede artmaktadır.

    2) zannettiğiniz gibi hiv, eşcinsellerde, pis insanlarda, seks işçilerinde bulunur diye bir şey yoktur. hiv, heteroseksüellerde de bulunur. eşi tarafından enfekte edilmiş önyargılarınızın aksine normal bir hayatları olan ev hanımları, genç kızlar, çocuklar, sapasağlam varlıklarıyla yine önyargılara rağmen yaşamlarını sürdürmektedirler. örneğin 30 yıldır hiv pozitif olup sapasağlam hayatta olan insanlar var biliyor muydunuz bunu?

    3) aids hiv'in tedavi edilmeyip yıllar sonra ulaştığı en sonki aşamadır. 10 sene yaşarsın diye bir şey asla yoktur. kullanılan anti retroviral ilaçlarla kişiler normal yaşam beklentisiyle yaşarlar. bu ilaçlar hiv virüsünü baskılayarak üremesini önler ve bir zaman sonra kanda saptanamayacak seviyeye düşürür. kişi artık undetectable olmuştur ve bulaşma riski kalmamıştır. korunmalı ilişkiyle hayatına devam eder. kişi yıllarca virüsü taşıyıp aids evresine gelmiş olsa bile etkin ve zamanında yapılan bir tedaviyle tekrar hiv pozitif evresine geri döndürülebilir.

    4) yapacağınız şey nedir? hiçbir şekilde kimseyi tecrit etmeyiniz. hiv virüsü kan yoluyla, korunmasız cinsel ilişkiyle (ki her cinsel ilişkide geçecek diye bir kural yoktur) ve anneden bebeğe emzirme yoluyla geçer. asla ve asla aynı tabağı, eşyaları kullanmayla, sarılmayla öpüşmeyle, tokalaşmayla geçmez. öyle ki kişi yaklaşık bir yıl önce enfekte olmuş ve eşiyle bilinçsizce seks yapmıştır. ikisine de test yapılır ve eşi negatif kendisi pozitif çıkar. yani böyle he denilince geçmez.

    5) tükürükte hiv virüsü yoktur. hiv, spermin gözün ve burun içindeki mukus tabakaya değmesiyle geçebilir. dikkatli olunmalıdır.

    6) dünya ve türkiye üzerinde yıllar boyu mutlu şekilde birlikteliklerini sürdüren pozitif-pozitif negatif-pozitif çiftler vardır ve sandığınız gibi değil aksine çok sağlıklı şekilde hayatlarına devam etmektedirler.

    7) kopyalanması durur. zaten modern tıbbın şu an çare bulamadığı kısım da dokulardaki virüsü yok edememektir. ancak çok çok umutlu ve köklü çözümler de yoldadır. bir gün tamamen vücuttan atılması beklenmektedir.

    8) hiv'in zor olan yanı kendisi değil yaratılan algısıdır. bu önyargılar nedeniyle pozitif bireyler gizlenmeyi tercih ederler.

    okuyun ve bilgilenin. bildiğiniz şeyden korkmazsınız. bir gün karşı karşıya kalabilirsiniz zira.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap