7 entry daha
  • 2500 yıllık bir politik düşünce, düşünme geleneği..

    hukuktan kültüre ve antropolojiye birçok farklı içerime sahip olmakla birlikte, temelde insanlığın bir parçası/üyesi olmak bakımından herkesin dünyanın her yerinde hakları olduğunu ve eşit saygıyı hak ettiğini öğretileştirir kozmopolitanizm.

    milliyetçiler ve muhafazakarlar kozmopolitanizmi bir tehdit olarak görür; bir köksüzlüğün ve aidiyetsizliğin ifadesidir kozmopolitan olan buna göre. buna karşılık ilginç biçimde -türkiye'de de pek makbul görülmüş- "köksüz kozmopolitanlar" ifadesi stalin'in propaganda çalışmalarından miras kalmıştır. dolayısıyla tüm insanlığın eşitliğini savunan sosyalizmin devlet eline geçtiği noktada da düşman ilan edilmiştir insanlık onuru.
    bunlarla bitmiyor tabii kozmopolitanizm karşıtlığı. bugün de varlıklarını hissettiren hegemonya ve imparatorluk sevdalıları da kendilerini kozmopolitanizm taraftarı olarak sunar. politikanın yok/iğdiş edilmesi pahasına tüm dünyada geçerli olabilecek bir hukuk düzenini savunan bu imparatorluk taraftarları, hukukun özgürlük getirdiği kabulünü benimser; fakat onun baskıcı boyutuna gözlerini kapatmayı seçer. tüm dünyada egemenlik kurma kaygısı barındıran imparatorluk önerileri ile kozmopolitanizm arasında derin bir gerilim bulunduğunu söylemek gerekir.

    kozmopolitanizm hem politikanın ve hakların temeliymiş gibi düşünülen milliyetçiliğe, hem de imparatorluk projelerine alternatif bir noktada inşa edilmelidir dolayısıyla.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap