4 entry daha
  • iki versiyonu olan (76 ve 78), ikinci versiyonu 27 dakika daha kısa süren -bazı sahneler yeniden düzenlenmiş- harika bir john cassavetes filmi. hikayeyi zamanında martin scorsese ile geliştirmişler. herkese tavsiye etsem de, cassavetes'e başlamak için en iyi seçimin shadows olduğu kanaatindeyim.

    --- spoiler ---

    cassavetes'in çekimden yıllar önce martin scorsese ile beraber geliştirdiği bir hikayeye dayanıyor film. cassavetes yönetmen olarak yine çok iyi bir iş çıkarmış; elimizde ganster klişelerinin sınırlarında gezen stilize bir kara film var. fakat filmin süresiyle ilgili problemler yaşanınca, 1978 yılında bir de 27 dakikalık sahneyi çıkartıp, bazı yerleri de yeniden sıralayıp 108 dakikalık bir versiyon sürmüş piyasaya. yavaş akan filmlerle ilgili bir problemim olmasa da, bir suç filmi izlemek isteyenlere 78 versiyonunu, cassavetes sinema diline aşina olanlara veya başlamak isteyenlere 76 versiyonunu tavsiye ederim. bana kalırsa iki versiyon da görülmeli, 76 versiyonu her ne kadar uzun olsa da duru anlatımın çok harika bir örneği; diğer tüm cassavetes filmleri gibi.

    tamamıyla kişisel bir yapım the killing of a chinese bookie. cosmo, cassavetes'in ta kendisi hatta. gazzara karaktere girmeye zorlanırken cassavetes tüm filmin aslında bir metafor olduğunu ve hayallerimizi elimizden almak isteyen insanları anlattığını söylemiş ve ağlamaya başlamış. gazzara o an cassavetes'i canlandırdığını farketmiş. zaten izlerken de, cosmo'nun konuşma tarzında ve mimiklerinde -özellikle gülümsemesinde- cassavetes'i görmek mümkün. film bu yönüyle harika bir karakter çalışması ve gazzara burada tebrikleri hakediyor.

    --- spoiler ---

    daha uzunca bir yazı için, buyurun
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap