7 entry daha
  • spor salonuna başladıysanız ve etrafınızdaki nispeten iyi vücutlu insanlar sürekli birşeyler içiyorsa bunlardan bazılar mutlaka bcaa'dır.

    fakat burda gözden kaçan çok ama çok önemli bir detay var. o da bcaa, whey, kreatin, l-carnitine, glutamin gibi ürünlerin birer besin takviyesi olduğudur. yani siz götü göbeği büyüttükten sonra spor salonuna giderseniz, sağlıksız beslenmenizi değiştirmeden "dur şunlardan içeyim de yağlı memelerim gitsin, yerine kaslar gelsin" derseniz faydadan çok zarar görürsünüz. dışardan bakınca bile sağlıksız görünen vücudunuza hiçbir tahlil, tetkik yaptırmadan bodoslama supplement dayarsanız hiçbir fayda sağlayamazsınız. önceliğiniz spor yapmaktan, supplement kullanmaktan çok dengeli ve düzenli beslenme olmalıdır, olmak zorundadır. çünkü denklem aslında çok basittir. harcadığın kaloriden fazlasını almayacaksın ya da aldığından fazlasını harcayacaksın. bunu yaptıktan sonra zaten yağlar eriyecek, vücut tipinize uygun beslenme ve antrenman programını uyguladığınız takdirde de kaslarınız belirginleşecektir. tabii burada şunu da eklemek gerek, spor hayatınızın bir parçası olmak zo-run-da. yani şubat ayında salona gireyim, hazirana kadar fit bir vücuda kavuşayım (ki supplemente saldıranların bir kısmı bu süreyi kısaltmak için bunu yapıyor) derseniz, sporu bıraktığınız anda misliyle geri alırsınız verdiklerinizi.

    sırasıyla whey, l-carnitine, ve bcaa* kullanmış bir birey olarak en çok fayda gördüğüm besin takviyesi budur efendim. kullanım şeklim whey + bcaa, whey bittikten sonra da sadece bcaa oldu. iki dönem arasında bariz bir fark görmedim. bcaa kullandığım dönemde antrenman sonrası toparlanma sürem bariz şekilde kısaldı. pazartesi - çarşamba - cuma şeklindeki antrenman rutininde bir sonraki antrenmana kas ağrıları tam geçmemiş halde giderken bcaa sonrasında sıfır ağrıyla gitmeye başladım. tabii çok fazla çeşit ürün kullanmadığım için bu tek başına bcaa'nın mı, yoksa xtend'in içeriğindeki glutamin'in de payı var mı bilmiyorum.

    son olarak yine altını çizerek söylemek isterim ki bu ürünler birer besin takviyesidir ve rastgele kullanmamak gerekir. önce bir doktora, sonra bir diyetisyene, sonra da sizin yapınıza uygun program hazırlayacak ve uygun takviyeleri önerecek bir antrenöre danışmak gerekir. bu arada hangi seviyede olursanız olun, belli aralıklarla kan değerlerinizi (3 ay gibi) ölçtürün, duruma göre supplement alımını belli bir süreyle ya da süresiz kesin. sonuçta sağlık için spor yapıyoruz.

    1 yıl sonra editi: kilo verme konusunda bahsedilen basit denklem aslında o kadar da basit değil. yani hiçbirşey yemeyip ölüm orucuna girmek istenilen kilo verme hadisesi için yeterli değildir. hatta zararlıdır. denklemin daha doğru tanımı, aldığın kaloriden fazlasını sağlıklı bir şekilde vermektir. fiziksel aktivite olmadan, spor yapmadan sağlıklı kilo vermek imkansızdır. supplement çooooook sonraki adımdır.
104 entry daha
hesabın var mı? giriş yap