2 entry daha
  • 30 küsür tanedir bunlar. istisnasız hepsi 300 küsür yıl osmanlı hakimiyetinde kalmıştır.

    kendi içlerine lehçeleri değişmekle birlikte televizyon, radyo, gazete dili ortak bir arapçadır. o da kur'an'dan bugüne kadar korunan arapçadır. bu yeknesak arapçanın korrunmsında en büyük çabayı osmanlı devletinin sarf etmiş olması da bir başka ironidir.

    ikiye ayrılırlar:
    - petrol çıkan arap ülkeleri
    - petrol çıkmayan arap ülkeleri

    petrol çıkan arap ülkeleri ingilizler tarafından kral faysal'ın soyuna mülk olarak bırakılmıştır ve bu aileler acılığıyla amerika tarafından yönetilmektedirler: suudi arabistan, birleşik arap emirlikleri, kuveyt bunlardan bazılarıdır.

    petrol çıkmayan arap ülkeleri (bkz: mısır)(bkz: suriye)(bkz: filistin) ise sosyalist arap partisi olan baas tarafından yönetilmektedir.

    ırak'a başlangıçta faysal ailesinen bir kral atanmıştı. zira petrol çıkan bir memleket idi. sonradan baas burada ihtilal yaptı ve nato baas'ı ırak'tan silmek için saddam'ı destekledi. sonra onu da kaldırdı. bir bahaneyle faysal ailesinden birini ırak'ın başına getirmelerini bekliyorum şahsen. (bkz: şahsi kanaat)

    cezayir, fas gibi ülkeler çok modern olmakla birlikte fransız ve ispanyol kültür hegomonyası çok kuvvetlidir.

    1. grup ülkelere maliki mezhebine önem verir ve şeriatı bu bağlamda çok sıkı ele alır. fakat yine de fıkhın merkezi bu ülkelerde de sekülerist bir parti olan baas'ın baskin olduğu mısır el ezher üniversitesidir.
32 entry daha
hesabın var mı? giriş yap