1 entry daha
  • sahsen 20. yüzyılın buyuk devrimlerinden biridir.
    kanimca bu devrim 1876-1910 arasında ulkeyi yoneten porfirio diaz’ın diktatörlüğünü devirmek amaciyla basladi.
    o zamanlar meksikalilarin % 80’i koyluydu. emiliano zapata’nın liderligindeki koylu ordusu (eheh) diaz’ın yerine geçen yeni madero hukumetine karsi 1910 ve 1911’de toprak reformu icin bir mucadele acti.
    1913’de madero bir ordu darbesiyle (karsi-devrim denir.. ataga kontrataga cevirip gol atmak) devrildi. devrilen anayasacı madero’nun gucleri ile zapata ve villa’nın koylu orduları 1914’te yeni rejime karsi ittifak kurdular ve aynı yıl zapata ve villa’nin koylu orduları federal baskenti isgal ettiler.
    ama villa ve zapata bir toprak programından ote ulkeyi yonetmek icin bir programa sahip degillerdi. bundan oturu ulusal hukumet uzerinde rekabetten cekildiler ve bir bosluk oldu dogal olarak..
    bu boslugu burjuva generaller doldurdu... madero’nun generallerinden carranza devlet baskani oldu ve 1917’de yeni bir burjuva anayasa ilan etti..
    zapata, iki yıl daha savasini devam ettirdikten sonra 1919’da bir suikastle olduruldu.. isciler bu devrime bagimsiz bir guc olarak katilmadiklari gibi, 1915-16’da zapata ve villa’nın guclerine karsi burjuva generallerle ittifak yapmislardi hipnelar..
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap