9 entry daha
  • burada yorumlar sayesinde merak edip izledigim, asiri begendigim, entellektuel duzlemde turk cinselligini cok guzel anlatan filmdir. bu filmdeki en feministinden en ev kadinina her kadin erkek ilgisi karsisinda simarir, belki de adamlari sadece kullanir, gerek cinsel obje olarak, gerek para icin, gerekse sirf yalniz kalmamak icin. ama bana dokunan kisim lezbiyenlik imalariydi. turkiye'de, hatta dunyada, hele de o yillarda, kafalar henuz hazir degilken bu tur bir film cekmeleri gercekten inanilmaz, atif yilmaz, mujde ar ve nur surer'in cesaretlerine ve ileri goruslulugune hayran kaldim.

    --- spoiler ---

    cok yakin arkadas olan bu iki kadin, bir nevi kadin dayanismasi icinde yasarken iliskileri guclenir, guclenir, bir gece birlikte olurlar. sonra ayni adamla sevisirler ve biz izleyiciler bu olayin onlarin iliskisini baltalayacagini dusunuruz. oysa cok yaniliriz. kadinlarin birisi aradan cekilir, zaten erkeklerden de cok cekmistir, umursamiyordur adami. diger kadin ise adamdan iskence gormeye baslayinca iliskinin bittigini anlar ve eski hayatina geri doner.

    carpici kisim filmin son sahneleridir. cok yakin arkadasi olan kadin diger kadini ziyarete gelir, ve gulerler, birbirlerine opucuk atarlar, el ele tutusurlar, odaya baskasi gelince el ele tutusmayi birakirlar. cunku masum bir el tutmasi degildir artik bu. filmin sonlarinda kucuk kizin bir elinden annesi, diger elinden o yakin arkadasi tutar. bu iliskinin dinamiklerini kucuk kiz da fark eder, ve diger kadini da annesi yerine koymaya baslar, onu ve bu iliskiyi kabullenir. kuslarin ucusmasi ise, ki film boyu mujde ar'in cinsel anlamda kalbini attiran simge olarak goruruz kuslari, erkeklerden kazik yemekten bikmis bu iki kadin arasindaki iliskinin artik yakin arkadasliktan ote, bir partnerlik, sevgililik iliskisi halini aldigini anlariz.

    guzel bir film.
    --- spoiler ---
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap