3 entry daha
  • 17. yüzyıl koloni ispanyası'nın (bugünkü meksika) en önemli düşünür ve şairlerindendir bu abla. aynı zamanda hem rahibedir hem de belki tarihin ilk kadın hakları aktivistidir.

    12 kasım 1651 yılında, kıta ispanyalı bir kaptan ve koloni ispanyalı bir kadının gayri meşru çocuğu olarak, san miguel nepantla, meksika'da dünyaya geldi.
    o dönemin kadınları için juana çok çok eğitimliydi ve bu eğitimin neredeyse tamamını kendi başına almıştı. 3 yaşında okuma yazma öğrenmiş, latince'yi anadili gibi konuşabilir hale gelmiş, hatta yerli aztek diline de hakim olmuştu. ilerleyen yıllarda çok fazla kitap okudu ve kendi özel kütüphanesini oluşturdu. bestekarlığı ve şairliğiyle dönemin meksika ve hatta avrupasında tanınır hale geldi. annesinden bir erkek kılığına girip üniversiteye gitmek için izin istedi, ancak annesi müsaade etmedi.

    17 yaşına geldiğinde, viseroy(krallığın meksika temsilcisi) antonio sebastian alvarez de toledo, mancera markizi, juana'nın bilimsel ve edebi alanda bilgisini sorgulamak adına, teologlardan, filozoflardan ve üniversite profesörlerinden oluşan bir jüri kurdu. juana, kendisine sorulan sorulara öyle parlak cevaplar verdi ki, bu bilginler ordusunu alt etmekle kalmadı, aynı zamanda zekasıyla da şöhret kazandı. temsil sarayından sayısız evlilik teklifleri aldı, ancak hepsini geri çevirdi. evlenip hayatını bir eşe ve çocuklara adamaktansa, bir kiliseye bağlanmayı tercih etti.

    bir rahibe olarak juana, kariyeri boyunca kadınların eğitim alma hakkını destekledi. çoğu şiiri patriyarşik sosyal normları eleştirir nitelikteydi. hoş, o dönemde bir kadının şiir yazıyor olması da başlı başına bir eleştiriydi zaten. juana, ünlü bir incil aliminin fikirlerini çürüten zeka yüklü bir çalışma yayınladığında, kilise liderleri juana'dan, "bunların kadınların doğasına aykırı olduğu" gerekçesiyle eğitsel ve bilimsel çalışmalarına son vermesini ve dini görevlerine odaklanmasını talep ettiler. juana sonunda baskılara dayanamayarak kefaret ödemeye, bilimsel çalışmalarına son vermeye razı oldu, bu yüzden o şahane kütüphanesiyle bilimsel ve müzikal araç gereçlerini satmak durumunda kaldı. kendisini "kadınların en kötüsü" olarak tanımlardı.

    bu baskılardan birkaç yıl sonra da bir veba salgını esnasında hasta rahibe kardeşleriyle ilgilenirken vebaya tutuldu ve 17 nisan 1695 yılında yaşamını yitirdi.

    talih eseri, rahibe juana'nın eserlerinin bir çoğu günümüze gelebilmiş ve bir çok dile çevirilmiştir. kendisi meksika'nın onuncu ilham perisi olarak anılır ve 200'lük pesolarda portresi mevcuttur.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap