6 entry daha
  • uzun süre nasıl kullanıldığını ve nerede bulabileceğimi araştırdıktan sonra, geçenlerde ikea'dan satın aldığım muhteşem alet. ikea'nın radig isimli espresso aleti paslanmaz çelik ve temizliği çok kolay.

    alüminyum olanını kullanmadığım için performansını bilmiyorum. fakat en ünlü moka pot üreticisi olan bialetti 'nin ürününü türkiye'de bulmak neredeyse imkansız. bir süre tepe home ve jumbo'da satıldığı bazı bloglarda geçiyor fakat mağazaları araştırmama rağmen bulamayınca ikea'nın ürününü aldım ve çok memnunum.

    kahve hazırlamaya gelince: moka pot kabaca üç parçadan oluşuyor. en alttaki su haznesini emniyet sübabına kadar soğuk suyla doldurmak gerek. ortadaki filtre kısmına tercihen taze çekilmiş kahve ekleniyor ve aygıtın üst kısmı (çaydanlık diyelim) sıkıca kapatılıyor. yaklaşık 5 dakika ocakta durduktan sonra alt kısımdaki su basıncın etkisi ile filtredeki kahveden geçerek, çaydanlık kısmına doluyor. işte taptaze ve leziz kahveniz hazır.

    buna espresso aleti demişler ama tam olarak yoğun kıvamlı bir espresso elde ettiğimiz söylenemez. benim tecrübe ettiğim kadarıyla americano kıvamında bir şey oluyor. zaten espresso'yu çok sert bulduğum ve sıcak su eklenmiş espresso olan americano'ya bayıldığım için bana çok faydalı oldu bu aygıt. süt eklerseniz latte oluyor. yoğun karamel (bkz: caramel topping) + süt eklerseniz de caramel machiato benzeri bir şeyler elde edebiliyorsunuz.

    taze kahve çekmek için kahve öğütücü almak gerekiyor. o konuda de longhi'nin k79 ürünü biçilmiş kaftan. hem çok pahalı değil (150 tl civarı) hem de piyasadaki diğer kahve öğütücüler gibi metal aksamlı değil. kaliteli değirmenler gibi ezerek öğütme yoluyla kahve çekiyor. tchibo'dan veya sturbucks'tan aldığınız çekirdek kahveleri bu değirmen ile çekerek tazecik kahve yapabilirsiniz. kahve çekildiği anda gelen mükemmel koku da cabası...

    öncedenkurukahveci mehmet efendi'den taze çekilmiş türk kahvesi aldığımda, veya bir kahve dükkanına girdiğimde aldığım kokuyu, şimdi kendi mutfağımda tecrübe ediyorum. zaten işin hem lezzetli, hem de sağlıklı yolu bu... çekirdekten çekilmiş kahve içmek, elbette suda çözünen kahve içmekten çok daha sağlıklı ve önceden çekilmiş kahveler kısa sürede bayatladığı için çok daha da lezzetli...

    bu yazının daha ayrıntılı ve fotoğraflı bir versiyonu şu linkte var.

    yıllar sonra gelen edit: artık bialetti'nin moka potu her yerde kolayca bulunabiliyor. bialetti'nin alüminyum potunda pişen kahve, ikea'nın paslanmaz çelik potuna lezzet olarak büyük fark atıyor. bialetti'nin potu zamanla içinde kahve lekesi tutuyor ve bulaşık makinesinde yıkanmıyor. ancak adeta içinde kahve katmanları biriktikçe daha da kıvamlı bir tat veriyor. bu işin kralı bialetti, hiç alternatif aramaya bile gerek yok.

    2019'da son güncelleme: kahve çekirdiklerini sırasıyla tchibo, sturbucks ve nero'dan aldım. bu üçünün arasında çekirdekleri en az kavuran ve lezzetini korumasını sağlayan nero idi. ancak istanbul'daki 3. nesil kahveciler, son zamanlarda bu konuda uluslararası zincirlere büyük fark attılar. kahve çekirdeklerini yakıp kömüre çeviren zincir kahveciler yerine; montag (kadıköy), brew coffeeworks (eminönü, karaköy, balat), coffee department (balat) gibi yerlerden çekirdek alın. kıvamında kavuruyorlar ve lezzetini korumasını sağlıyorlar. aradaki fark inanılmaz.

    bu işe geçen sene ekşi şeyler'de yayınlanan starbucks, kahvelerini neden çok fazla kavuruyor yazısından sonra uyandım. bir sturbucks kahve çekirdeği ile butik kahvecilerin kavurduğu çekirdek arasındaki fark çıplak gözle bile çok net görülüyor. lezzet farkını da bir kahve tiryakisi hemen fark edecektir.
403 entry daha
hesabın var mı? giriş yap