• kafası karışanlar için size 100tl lik bilgileri yazayım çok kısa;

    moka potla yapılan kahvede kahve ateşin üstünde uzun süre kaldığı için ve suyun geçişi uzun sürdüğü için espresso makinelerine göre epey acı ve koyu tada sahip olur. espresso makinesinde ortalama 15-30 saniye arası kahve hazır olurken, moka potta bu süre 1 dakika ile 5 dakika arasında değişmekte.

    eğer kahveniz daha hafif ve yumuşak tada sahip olsun istiyorsnaız alt hazneye mutlaka sıcak su koymalısınız.

    bakın kahvecilikte bilgi sahibi ama ukala insanarın yaptığı en büyük hata kendilerine ait bilgiyi insanlara dikte etmeleridir.

    kahvecilikte bu illa böyle olur diye bir şey yoktur. bu iş tamamen sizin damak zevkinize ve tecrübenize göre değiştirilebilir.

    ha standartı belirlenmiş konular elbette var. mesela americanoya maden suyu koyup ben böyle yaptım diyemezsin. eğer seviyorsan kendin evde pekala yaparsın ama dışarda diyemezsin.

    moka pot için de durum bu; eğer acılaşmış sert kahve içmek istiyorsan alt hazneye soğuk su koyabilirsin tabiki. tamamen damak zevkine göre değişir bu. önerim ise 80-85 derecelik sıcak su koymaktır. böylece kahve 1.5 dakika gibi bir sürede tamamen hazır olur.

    zira kahveyi koyup üstüne kaşıkla bastırıp bastırmamak da tercihe bağlıdır. bastırırsan su kahve içinden daha yavaş geçer, bastırmazsan hızlı geçer. bu da lezzete doğrudan etki eder. evde tecrübe ediniz.

    moka potta demleme uzun sürdüğü için ve ateşle temas olduğu için bence en kritik konu demlemeyi en kısa sürede bitirecek tüm işlemleri uygulamaktır.

    dediğim gibi, kahveyi bastırma, alta sıcak su koy, kısık ateş kullanma (ki hızlı bitsin işlem) , fokurdama sesini duymadan moka potu ateşten al.

    mokada kullanılacak kahve de bence dark roast olmamalı. cunku zaten pişerken koyulaşıyor her halukarda. ama bak tekrar edeceğim, sen öyle seviyorsudur öyle içersin. yani "doğrusu bu" diye bir şey yok. doğru diye bir şey yok. teknik sabittir, geri kalan her şey kişisel zevke göre değiştirilebilir. kahvecilikte her demleme için geçerli bu durum.

    italyanlar genelde şekerli espresso içtiği için moka pota hastalar. ben de evde kullanmayı çok seviyorum.
  • hayatıma girdiğinden bu yana tüm kahve içme alışkanlığımı değiştiren hededir.

    bilen bilir benim mutfakla aram iyi, kahveyle daha da iyidir. profesyonel olarak kahve içmeye 1998 yılında başladım (şaka değil). öğrencilik hayatı tabi işte o zamanlar sabahlara kadar ders çalışacak kafayı ancak suda eriyen kahvemsilerle yakalayabiliyorduk. bir de lükstü afedersiniz nescafe filan. pahalıydı, sürekli alınamazdı. türk kahvesi de acı gelirdi. o yıllarda başlayan granül kahve içme kariyerim on yıl idare etti beni, sonra ulan bu işte bir enayilik var starbucks açıldı ülkeye zaten dur bakayım daha iyi nasıl oluyor bu iş napıyo bu amerikanlar diye araştırmaya başlayınca aslında kahvenin suda eriyeni değil demleneni makbulmüş onu öğrendim.

    markalı markasız çeşitli cafelerde french presstir americanodur denemelere başladım, yok bu işte hala bir enayilik var. bari kendime bir filtre kahve makinesi edineyim biraz da çekirdek kültürüm gelişsin derken filtre kahve makinesi ile aşk yaşamaya başladım.

    sene 2013 oldu ben güzel kahve içiyorum diye seviniyorum kendi kendime... nah içiyorsun. potun ana vatanına gidince gördüm işin aslını, bir roma seyahatiyle hayatım değişti. airbnb üzerinden bir ablanın odasını kiralamışım, dere tepe düz gitmişim eve varmışım bıraktım bavulu iki lafın belini kıralım diye oturdum ablayla karşılıklı bir anda etrafı bir koku sardı, ulan diyorum ben tanıyorum bu kokuyu da sanki başka da bir şey oluyor evde, fokurtu sesi geliyor bir yerlerden... hah oldu dedi kalktı bir espresso fincanı koydu önüme ve bu zamazingodan kahve dökmeye başladı. "şimdi hoş geldin roma'ya" dedi. bakın ilk görüşte aşk diye bir şey var ve ben o alete aşık oldum.

    ana vatanında inceliklerini ilk ağızdan öğrendiğim bu aletten ilk züccaciye dükkanına dalıp aldım tabii hemen bir tane. yedek contaları filan aşırı hazırım vatanımda italyan kahvesi içeceğim diye... tatil bitti döndük yurda. olmuyor arkadaş, çekirdeği starbuckstan alıyorum moka pota göre çekin diyorum o ney diye bana bakıyor baristalar. tarif ettim bir iki kez, anlamadılar. dedim bileğine kuvvet madem sen bulacaksın yöntemini, çeşit çeşit çekirdekler denedim, türlü türlü çekimler yaptırdım... ilk bir sene böyle geçti. deneylerim sonucu hazırsanız bir moka pot ile en enfes kahve nasıl yapılır, madde madde açıklıyorum:

    - kahve çekimi: velev ki evinizde profesyonel çekirdek öğütücü yoksa (ki o aletler çok pahalı, anca bir arkadaşınız cafe kapatacak filan siz de artan mala el koyacaksınız, o şekilde girer eve) hemen şuradan kendi işinizi görecek bir çekirdek öğütücü almalısınız zira bu alette (aslında tüm aletlerde) en güzel kahvenin sırrı, taze çekilmiş kahvedir. https://www.homend.com.tr/…indgo-6001-kahve-ogutucu
    çekirdeğinizi türk kahvesi kadar ince olmayacak gibi çekmeniz gerek. okuduğu diğer entrylerde arkadaşlar mis gibi açıklamışlar çekim şeysini.

    - çekirdek seçimi: moka potta en iyi sonuç aldığım çekirdek: http://shop.meinl.com/…e-gourmet-auslese-beans.html olay tabii damak tadına göre değişmekle beraber, bu aroma gerek genel beğeni gerekse üstüne su ya da süt eklendiği zaman tadının verdiği haz bakımından benim için fevkaladenin fevkinde bir lezzettedir. ülkemizde bu ürün metro gross marketlerde bulunmakta.

    - çekirdek seçimi bonus: burası artık işin fantazisine giriyor ama kahve manyakları için level atlatacak bir bilgi paylaşıyorum, yaklaşın: https://www.deathwishcoffee.com/ bu marka dünyanın en sert kahvesi. amerika'da bir baristanın canına tak ediyor insanların "daha sert kahve yok mu sizde ya" demesi ve çalıştığı yerden ayrılarak bu markayı yaratıyor. detaylı hikayesi linkte var zaten, bakarsınız. ancak bilmeniz gereken en önemli nokta şu, içindeki kafein oranı çok çok çok yüksek olduğundan bundan günde 7 gramdan fazla tüketmemeniz öneriliyor. (yani bir shot espresso kadar) bendeniz ise moka potun haznesine doldurduğum çekilmiş kahvenin 3'te biri kadar bu çekirdekten ekliyorum. hem kahvem daha sert oluyor hem de lezzeti tarifsiz. markayı ne yazık ki yalnızca amerika'da bulabilirsiniz. ya da amazondan artık...

    - moka pot tüyosu 1: temizlerken asla ama asla sabun değmeyecek, baktınız içi çok karardı eski bir diş fırçasına karbonat döküp fırçalayın mis gibi olsun. (benim de pot markasında favorim elbette bialetti.) zaten kullandıkça güzelleşiyor şerefsizin verdiği lezzet. italyan ablamız bunu şöyle açıklamıştı: "pot kahveyi hatırlayacak, yıkayıp temizleyip çekirdeğini unutturma pota"

    - moka pot tüyosu 2: bana bu tüyoyu evinde kaldığım italyan abla verdi. o memlekette hamur işlerinin aşırı leziz olmasının sebebi, sularıymış. musluk suyu içiyor ve her yemekte bunu kullanıyorlar. bizim içtiğimiz suya nazaran farkı maden suyu olması. yani biraz baloncuklu gibi neredeyse. bu ablanın ailesinin yarısı başka memleketliymiş, kendisi de senenin yarısını o memlekette geçirirken kendi evindeki gibi kahve yapabilmek için soda ekliyormuş suya. evet yanlış duymadınız böyle bizim kızılay sodalarıyla italyan lezzetini yakalamak mümkün. su haznesine üçte bir oranında soda, üstüne su koyuyorsunuz. kahveyi bu sodalı suyla demliyorsunuz. sonra varsa bir hayır duanızı alırım.

    - moka pot tüyosu 3: kesinlikle kısık ateşte demleyin kahvenizi. azıcık daha beklersiniz ama o ağır ağır demlenmeyle ortaya çıkan aroma tam bir közde türk kahvesi keyfi veriyor.

    ve yeri gelmişken bir zayıflama - yağ yakımını hızlandırma tüyosu vereyim. kahvenizin içine bir çay kaşığı toz tarçın ekleyin, güzelce karıştırın üstüne sonra süt mü eklersiniz su mu eklersiniz artık keyfinize kalmış. hem kan şekerinizi kontrol eder hem de akşamüstü kaymaklı ekmek kadayıfı krizini önler. süt beni bozuyor ama sek kahve de dişlerimi kirletiyor. bu sebeple bardağıma bir damla laktozsuz süt koyarak (soya sütü de olur) dişte leke bırakma riskini minimuma indiriyorum. yine de üstüne su için tabii.

    - potta kalan atık kahveyi değerlendirme tüyosu: hanımlar müjde, yüzlerce lira verdiğiniz selülit ürünlerini unutun. moka potun artık kahvesini kurutun, içine doğal hindistan cevizi yağı (ama onu eritip koyacaksınız, benmari usulü eritmenizi tavsiye ederim) döküp karıştırın ve banyoda peeling olarak deneyin. vücutta biraz bekletip öyle durulayın. haftada 2 kez kullanırsanız bebek poposu garanti.

    ayrıca belirtmeden geçemeyeceğim, çekirdek alıp kendiniz çekip tükettiğiniz kahvenin yani doğal, katkısı olmayan, taze kahvenin hiç yan etkisi yoktur. selülit yapan şey suda eriyen gıdaların tamamıdır. buna hazır çorba da dahil. doğal ürünlerin (tuz hariç) herhangi birisi suda erimez arkadaşlar. içmeyin onları.

    teşekkürler, afiyet olsun.
  • uzun süre nasıl kullanıldığını ve nerede bulabileceğimi araştırdıktan sonra, geçenlerde ikea'dan satın aldığım muhteşem alet. ikea'nın radig isimli espresso aleti paslanmaz çelik ve temizliği çok kolay.

    alüminyum olanını kullanmadığım için performansını bilmiyorum. fakat en ünlü moka pot üreticisi olan bialetti 'nin ürününü türkiye'de bulmak neredeyse imkansız. bir süre tepe home ve jumbo'da satıldığı bazı bloglarda geçiyor fakat mağazaları araştırmama rağmen bulamayınca ikea'nın ürününü aldım ve çok memnunum.

    kahve hazırlamaya gelince: moka pot kabaca üç parçadan oluşuyor. en alttaki su haznesini emniyet sübabına kadar soğuk suyla doldurmak gerek. ortadaki filtre kısmına tercihen taze çekilmiş kahve ekleniyor ve aygıtın üst kısmı (çaydanlık diyelim) sıkıca kapatılıyor. yaklaşık 5 dakika ocakta durduktan sonra alt kısımdaki su basıncın etkisi ile filtredeki kahveden geçerek, çaydanlık kısmına doluyor. işte taptaze ve leziz kahveniz hazır.

    buna espresso aleti demişler ama tam olarak yoğun kıvamlı bir espresso elde ettiğimiz söylenemez. benim tecrübe ettiğim kadarıyla americano kıvamında bir şey oluyor. zaten espresso'yu çok sert bulduğum ve sıcak su eklenmiş espresso olan americano'ya bayıldığım için bana çok faydalı oldu bu aygıt. süt eklerseniz latte oluyor. yoğun karamel (bkz: caramel topping) + süt eklerseniz de caramel machiato benzeri bir şeyler elde edebiliyorsunuz.

    taze kahve çekmek için kahve öğütücü almak gerekiyor. o konuda de longhi'nin k79 ürünü biçilmiş kaftan. hem çok pahalı değil (150 tl civarı) hem de piyasadaki diğer kahve öğütücüler gibi metal aksamlı değil. kaliteli değirmenler gibi ezerek öğütme yoluyla kahve çekiyor. tchibo'dan veya sturbucks'tan aldığınız çekirdek kahveleri bu değirmen ile çekerek tazecik kahve yapabilirsiniz. kahve çekildiği anda gelen mükemmel koku da cabası...

    öncedenkurukahveci mehmet efendi'den taze çekilmiş türk kahvesi aldığımda, veya bir kahve dükkanına girdiğimde aldığım kokuyu, şimdi kendi mutfağımda tecrübe ediyorum. zaten işin hem lezzetli, hem de sağlıklı yolu bu... çekirdekten çekilmiş kahve içmek, elbette suda çözünen kahve içmekten çok daha sağlıklı ve önceden çekilmiş kahveler kısa sürede bayatladığı için çok daha da lezzetli...

    bu yazının daha ayrıntılı ve fotoğraflı bir versiyonu şu linkte var.

    yıllar sonra gelen edit: artık bialetti'nin moka potu her yerde kolayca bulunabiliyor. bialetti'nin alüminyum potunda pişen kahve, ikea'nın paslanmaz çelik potuna lezzet olarak büyük fark atıyor. bialetti'nin potu zamanla içinde kahve lekesi tutuyor ve bulaşık makinesinde yıkanmıyor. ancak adeta içinde kahve katmanları biriktikçe daha da kıvamlı bir tat veriyor. bu işin kralı bialetti, hiç alternatif aramaya bile gerek yok.

    2019'da son güncelleme: kahve çekirdiklerini sırasıyla tchibo, sturbucks ve nero'dan aldım. bu üçünün arasında çekirdekleri en az kavuran ve lezzetini korumasını sağlayan nero idi. ancak istanbul'daki 3. nesil kahveciler, son zamanlarda bu konuda uluslararası zincirlere büyük fark attılar. kahve çekirdeklerini yakıp kömüre çeviren zincir kahveciler yerine; montag (kadıköy), brew coffeeworks (eminönü, karaköy, balat), coffee department (balat) gibi yerlerden çekirdek alın. kıvamında kavuruyorlar ve lezzetini korumasını sağlıyorlar. aradaki fark inanılmaz.

    bu işe geçen sene ekşi şeyler'de yayınlanan starbucks, kahvelerini neden çok fazla kavuruyor yazısından sonra uyandım. bir sturbucks kahve çekirdeği ile butik kahvecilerin kavurduğu çekirdek arasındaki fark çıplak gözle bile çok net görülüyor. lezzet farkını da bir kahve tiryakisi hemen fark edecektir.
  • 1933 yılında patenti bialetti tarafından alınmış olan ocak üstü kahve yapma aleti. buhar basıncı sayesinde haznedeki suyu çekilmiş kahve'nin içinden geçirerek üst kısımdaki demlikte toplama esasına göre çalışır.

    espresso makinalarının kullandığı ortalama 9 bar basıncın aksine 1,5 - 2 bar basınçla pişirme işlemini gerçekleştirdiğinden, pişirdiği kahve gerçek espresso olarak adledilmez. espresso'ya göre daha farklı aromalar sunar. o kadar yoğun ve sert olmasa da filtre kahveden daha yoğundur.

    kahvenin ideal öğütülme değeri espresso ile french press arasındadır. lakin kullanıcının tercihi bu konuda önem kazanır. eğer kahve çok acı ise daha kalın, aromaca fakir ve "sulu" ise daha ince çekmek gerekir.

    özen gösterilmesi gereken bir alettir. özellikle pişirme işlemi takip edilmelidir. haznedeki su bitmeye yakın köpükler çıkartmaya başlar. işte bu anda alet ocaklan alınarak alt kısmı suya vb. sokulursa hem contanın ömrü uzar hem de gereksiz acılıktan uzak, daha hissedilir kahve aromaları tadılabilir. servis yapmadan demliğin içini şöyle bir karıştırmak da farklı yoğunluktaki kahvelerin karışmasını sağlayacaktır.

    kahve hazırlamayı törensel bir hale getirmesi ve özen gerektirmesi benim çok hoşuma gidiyor. bialetti marka bir pot kullanıyorum ve oldukça keyif alıyorum. içtiğim kahveden de çok memnunum. espresso makinası kadar pahalı olmayan ve bence makinadan çok daha "ruhu olan" bir yöntem. tavsiye ederim.
  • bialetti olanından ara ara tr ye geldiğimde isteyene alıp getirebileceğim kahve yapıcısı. (italyadan) edit. ara sıra msj geliyor evet hala güncel. fiyatının fotografını ceker ne kadarsa o kadardan alır getiririm. geldiğimde de parasını verirsiniz. tek şartım ali ismail korkmaz vakfına 10tl bağış yapmanız. sonuçta ben de zamanımı harcicam o kadar komisyon olsun.
  • uzun zamandır iyi bir kahve makinesinin hayalini kurup da oldukça yüksek fiyatlar nedeniyle alamayan birisi olarak işe tchibo'dan ufak bir süt köpürtücü almakla başladım. sonraysa bu moka pot denen aletin adını duydum ikisi bir araya gelince yapamayacakları şey yokmuş falan. sor soruştur crate&barrel da olduğunu duydum bi de şu her tarafta dedikleri bialettimarkaymış iyi dedim bugün gidip 139tl'ye aldım. sonra vallahi üstüme sinek pisliği gibi yapışan kazıklanma potansiyelimi yine tavanda olduğunu gördüm. millet kampanyada 50tl'ye almış oha yani kısaca oha..ben ondan az kaldı 3 tane alırdım verdiğim parayla. zaten iki dakika sonra aldığım hard disk sayesinde teknosa dan da 20-30 lira kazık yedim. şimdi gel de keyif kahveleri yap gel de kullan bu mereti ağız tadıyla.

    edit: gençler iyi ki almışım çok memnunum evde renk renk latteler falan yapıyorum çok eğlenceli, bir ayda verdiğim parayı amorti etti sayılır bir aydır dışarıda kahve içmiyorum. tabi siz yine de bulursanız ucuzunu alın.
  • şimdinin elektrikli espresso makineleri çıkmadan önce espresso yapmak için kullanılan alettir.
    3 bölümden oluşur alt kısma su, orta kısma espresso konulur. ocağın üstüne yerleştirilen moka pot, alttaki suyun kaynamasıyla, orta kısımdaki kahveyi buharla üst hazneye çıkartıp köpüklü espresso elde etmenizi sağlayacaktır.

    en ünlü moka pot markası bialettidir ancak pek türkiye'de bulmak pek kolay değildir.
  • moka pot, italyan ocak üstü kahve demleme cezvesidir. geleneksel -italyan- olanları alüminyum dökümdür. piyasada paslanmaz çelik olanları da mevcuttur. alüminyum döküm olanların markasızlarını eminönünde mehmet efendi kurukahvecisinden sapmadan 20-25mt devam edince sağdaki çaydanlık vs satan dükkanda 55-75tl arasına bulabilirsiniz. paslanmaz çelik olanları ise ikea'da 80tl civarına bulabilirsiniz. meşhur italyan markası bialetti ise alüminyum dökümdür, türkiye'de kahve satış sitelerinin yanı sıra tchibo’da ve metro markette 100 tl alt sınır ile satılıyor.

    bahsedildiği üzere 3 ana hazneden 2 filtre 1 contadan oluşmaktadır. temizliği ve kullanımı hakkında pek geniş bilgi verilmemiş kutsal bilgi kaynağı sözlükte. biraz bahsedecek olursak, kesinlikle ilk kullanımdan önce kaynatılmamalıdır, özellikle alüminyum döküm olanları. alüminyum oldukları için kaynatma işleminden sonra kararacaktır ve su haznesi paslanma yapacaktır. içinden geçen suyun kahveye dönüşmüş halini içeceğinizi göz önünde bulundurunca paslanmasını istemezsiniz değil mi? sabunlanması konusunda farklı yargılar mevcut. zira ilk kullanım öncesi evvala sabunla yıkayarak hijyenik olmasını sağladıktan sonra su haznesinin içinde kaynamış suya sirke ekleyip 30-40dk kadar bekletmek hem metalik kokunun çıkmasını hem de paslanmamasını sağlayacaktır. ardından ilk kahvenizi yapıp 10-12 saat beklettikten sonra gönül rahatlığıla kullanabilirsiniz. alüminyum olanlar kullandıkça kararma yapacaktır, özellikle sık kullanıyorsanız -günde 1/2 sefer- daha doğalı yoktur. eminönünde alüminyum, çelik vs parlatmaya yarayan tozlardan alıp nemli bir pamuk yardımıyla bu toz ile dışını ovabilirsiniz asla zarar vermez. paslanmaz çelik olanlar için bu süreç gerekli değil. kahve yaptıktan sonra iç aksamını temizlemeye gelince, her kullanımın ardından ılık saf suyla ovarak, sabun kullanmadan temizleyin. kahvenin yağı çıksın, kokusu değil. bulaşık makinesinde yıkamayın. çok kirlenmedikçe contalı filtreyi her kahvenin ardından sökmeyin üst demlik haznesi ile birlikte dikkatlice temizleyin. çünkü conta cezveniz için hayati önem taşıyor, filtre kısmındaki partiküllerin süzülmesini sağlıyor, gevşememesi gerek.

    kahve hazırlama metoduna gelirsek, bu cezvede hem french pressin aksine demleme usulü filtre kahve hem de espresso hazırlayabilirsiniz. alt hazne su koymak içindir, isteğe göre içine su koymadan önce kaynamış su ile çalkalayarak cezvenizi ısıtabilirsiniz. alt hazneye içinde bulunan işaret çizgisine kadar taze ve soğuk su doldurun. dikkatli olmak gerek, suyun asla işaret çizgisini yani contayı geçmemesi gerekiyor. üzerine içine öğütülmüş kahve doldurulmuş filtre haznesi yerleştirin. filtre haznesinin alt bölümü huni şeklinde, yerleştirildiğinde su haznesinin içine oturur. en üst kısıma demlik haznesi yerleştirip, ne çok sıkı ne de gevşek kapattıktan sonra moka potu düşük-orta ateş üzerine koyun ve alt haznedeki ısınan suyun kahveden geçip demleyerek üst-demlik- hazneye ulaşmasını sağlayın. mokapotunuzdan tencerede kaynayan suyun kaynama anında taşmasına benzeyen ufak sesler çıkmaya başladığında kahveniz olmuş demektir. ateşten alın. kahvenizin demlik haznesinde kaynamasına asla izin vermeyin zira o zaman kahveniz yanar. özellikle aromatik tatlar tercih ettiyseniz tat alamazsınız, kahveniz acılaşır. yoğun kıvamlı bir espresso elde edemeyeceksiniz. çünkü espresso 8-9 bar arasıyken elde ettiğimiz kahve cezvemize ve ateşimizin ölçüsüne bağlı 2-5 bar arası. cezvemizin adı da bu sebeple moka pot. espresso hazırladıysanız servis etmeden evvel bardaklarınızı kaynamış suyla çalkalamanızı öneririm naçizane. elde ettiğiniz kahvenin çekirdeğine göre moka pot pişirme sürecinin ardından su oranıyla oynayarak yahut süt, şurup vs ekleyerek farklı kahveler elde edebilirsiniz. örneğin, americano, irish cream coffee latte, latte, macchiato, caramel macchiato vb. afiyet olsun :)

    edit: fiyatlar ve satış noktaları 2018 için güncellenmiştir.
  • bialetti marka olanların alüminyumdan ve ayrıca indüsiyon ocaklarda da kullanılabilen paslanmaz çelikten de üretildiği kahve demleme aracı.
    büdüt: entry, üstte moka pot alüminyum mu çelik mi olur diye tartışan yazarlara yazılmıştır.
  • (bkz: #63763779)

    50 dolarlık bu bilgilere ek olarak bi bilgi daha vereyim;

    moka pota hangi kalınlıkta kahve koymalıyız??

    bunun cevabını şöyle vereyim, çok ince, pudra şekeri kıvamında kahve koymamalısınız. bu filtreleri tıkayacaktır.

    makineler için çekişmiş ince kahve de koymamanızı öneririm. ince çekilmiş kahve ile demleme yaparsanız suyun geçişi epey zor olur. alt haznede 100ml su varsa bunun 50mlsi anca geçer. kalanı geçemez. geçmesi için dakikalarca ocakta kaynatmanız gerekir ki kahve tamamen yanar, rezil bir şey olur.

    orta kalınlıkta çekmek idealidir. eğer demleme bitince alt haznede çok su kalmışsa bilin ki fazla ince kahve kullanıyorsunuz. hazır paket alırken paket üstünde moka pot işaretini mutlaka arayın.
hesabın var mı? giriş yap