63 entry daha
  • öngörü sahibi bir clairvoyant olarak, 2014 model yeni türkiye'yi (bkz: mukaddime) adlı eserinde bir şekilde çok güzel özetlemiş olan bilgin.

    '' devletlerin ve medeniyetlerin, arap-müslüman dünyasında geçtikleri aşamaları döngüsel bir şekilde tasvir eder. ona göre, bir hükümdarlığın geçtiği beş aşama vardır:

    birinci aşama, hükümdarın halkıyla birlikte hareket ettiği, zafer kazanılan ve devlet kurulan evredir.

    ikinci aşamada olası rakipler ortadan kaldırılır ve iktidar sağlamlaştırılır.

    üçüncü aşama feragat ve rahatlık çağıdır. hem yöneten, hem yönetilenler bolluk içindedir. hükümdarlar tek başlarına kendi düşünceleriyle iş görür.

    dördüncü evrede hükümdar seleflerinin yolundan giderek, onların kazanımlarını korumaya çalışır ve barışı korur.

    beşinci ve son evre ise israf ve saçıp dağıtma çağıdır. hükümdar kendinden önceki kazanımları kendi zevkleri uğruna dağıtır. hükümdarlığa katkısı olanları görevden uzaklaştırır. ordu teşkilatı bozulur ve nihayet devlet tedavisi mümkün olmayan hastalığa yakalanır ve yıkılır*.''

    debdebeli bir hayat kurma yolunda olanlar var. ki bunu devletin gücünü kullanıp, koruyarak sağlamaya çalışıyorlar. madalyonun diğer yüzünde ise, maliyet hesapları sonucunda kaybettiğimiz insanlar ve demokratik protesto hakkını kullanmak istemesi nedeniyle maruz kalınan envai çeşit uygulamalar: biber gazı, plastik mermi, jop yaralanmalar, ölümler..

    böyle gider mi?
212 entry daha
hesabın var mı? giriş yap