1572 entry daha
  • thraxi eskiden de bayilarak okurdum, #46372803 ile yine keyif verdi, lakin benim bakis acim her çiçek kendi dalında guzeldire ters. bazi dallar var ki hicbir cicege ait degiller. her cicek yabanci oldugu kadar yerli. oralarda, cocuklugunun dallarina ozlemini gideremezsin ama, yalnizlik hissetmeden, baska hayatlari yasayabilirsin sanki yeniden dunyaya gelmis gibi. hayat agacinin, normalde hic goremeyecegin dallarinda, yaptigin secimler sonucu kendine yeni patikalar cizip, tekrar tekrar dogarsin baska baska ciceklerle beraber, baska cicekler olarak.

    ***

    turkiye'nin kotu tarafi, cok kotu bir ulke olmasi degil, daha iyi hayatlara ayni anda hem yakin ve hem de cok uzak olmasi. daha iyisini gormeyenler geldikleri gibi giderken (hic degisimsiz degil ama ayni paradigma icinde yukselip batarken) digerleri icin her gecen gun, kacirilmis firsatlarin, gerceklesmeyecek hayallerin eziyetiyle agirlasiyor

    dunya tarihinde hicbir noktada toplumlarin degisik kesimleri arasinda bugunku kadar fark oldugunu sanmiyorum. bu yuzyilin basinda avrupa'nin en ust %10'luk tabakasi, toplam zenginligin yaklasik %90'inina sahipken dahi simdiki kadar ciddi bir kopukluk yoktu. katalizor gorevi goren birkac ayri gelisme diger gelisimleri geometrik olarak arttirdi cok kisa surede.

    insanlar birbirine benzesiyorlar tuketici paydasinda (nerdeyse herkesin akilli telefonu var) ama o imkanlari kullanarak ulastiklarini kiyaslayinca, tarihin en genis spektrumuna bakiveriyoruz (telefonla kus firlatan da var, gecmis nesillere nasip olmayacak sekilde oturdugu yerden, konularinda dunyanin en iyilerinin etinden sutunden faydalanan da).

    hizlanarak degisen deger yargilari (orn: gay haklari), global vatandaslik anlayisi (orn: cevre sorunlari) bu ikinci tip insanlari, hem icinde olduklari toplumun kalanindan soyutluyor, hem de dunya genelinde birbirlerine yakinlastiriyor.

    abd bu ayrismalari yari yariya yasiyor. dunyanin 6000 yasinda olduguna, obama'nin komunist bir musluman olduguna, kendi ulkelerinin apayri olduguna * inanan insanlarla, makale/film/muzik/acikfikirlilik/girisimcilik vs konularinda dunyaya liderlik edenlerin ayni ulkenin urunu olmalari garip bir durum.

    daha ufak gelismis ulkelerde ise progresif adalar var, yukselen avrupa saginin sigligi ile bir baska garip tezat olusturuyorlar.

    turkiye'nin trajedisi ise, bu oranlarin tam ayarindaki dengesizligi. yani cok kotu olsaydik zaten bu muhabbeti bile yapmiyor olurduk, kacan kacmis olurdu. ama gelecege dair umut vaadedecek kadar iyi de degiliz (ekonomik, demografik, kulturel bakimdan)

    ***

    yurtdisina gidin. ve birkac sene kalmaya calisin. turkiye'yi ozleyeceksiniz, cok guzel yanlari var. ama asil ozlediginiz sey gecmisiniz olacak, cocuklugunuzun dallari. nostalji, herkesin, ama ozellikle hayatini dramatik bicimde degistirenlerin, kapanmayan yaralarina arada sirada bastigi tuzdur. o aciya alisilir, o aci sevilir. geri donmek illa basarisizlik demek degil, bazilari icin de en dogrusu, ama vatan sevgisi kamuflajina girmis nostalji yuzunden donuyorsaniz eger, bilin ki donunce kaybedeceginiz ilk ve en guzel sey odur.

    ***

    [not: siktir olup gittim, gittigim yerlerden de gittim. sonra siktir olup dondum, dondugum yerden de dondum. en son nerede durdugumu ben de bilmiyorum; cicek degil bocek oldugumu anladim, ucup duruyorum olene kadar... o son birayi icmeyecektim, efkarli efkarli batan gunese karsi]
21175 entry daha
hesabın var mı? giriş yap