8 entry daha
  • politik bilimkurguda en başarılı kitaplardan biridir. bir kadının elinden çıkmış olması kadının ideolojik duruşunun bu kitaba yansıması da çok güzeldir. iktidar ve ideal kavramı konusunda düşünmeye zorlayan ve her iki alternatifi de sunarak herhangi bir dünyayı övme / yerme hatasına düşmemiş bir kitaptır. basit bir şekilde bilinçsizce anarşistlik, solculuk falan oynamaz.

    adından da anlaşılacağı üzere mülkiyetten yola çıkarak iki farklı dünyayı anlatır. biri anarres ( anarşiden yola çıkılmış) diğeri ise urras ( ussr ve usa'den yola çıkılmış). zaten soğuk savaş döneminde yazıldığından o döneme ve günümüze de uyarlanabilecek bir sürü anlatım vardır. biri kapitalizmin biri anarşizmin eşiğindeyken okurken ideolojik olarak duruşunuz ne olursa olsun iki dünyayı da sevmezsiniz. çünkü yazar iki dünyayı da öyle ironik betimlemeler ve öyle tarafsızca sorunlu bir şekilde anlatır ki.

    --- spoiler ---

    shevek ise okuyucu gibidir. iki dünya arasında gidip gelir fakat ikisinde de beklediğini bulamaz. urras'ı sevmez çünkü kapitalizmden ve dayattıklarından nefret eder anarres'e ısınamaz çünkü orada da iktidarı kovalayan bir sürü insan görür ve çalışmasını sunmakla ilgili sorunlar yaşar. çünkü insan doğası anarres'te sistemle bazı çelişkiler yaşamaktadır. fakat her şeye rağmen anarres'i anlatırken geçen şu cümle günümüzde de kapitalizmin tek bir cümleyle neden işlemediğinin cevabıdır:

    sahip olmak yanlıştır. paylaşmak doğrudur. tüm benliğinden, bütün o geceler ve günler boyunca tüm yaşamından başka neyi paylaşabilirsin ki?

    --- spoiler ---
137 entry daha
hesabın var mı? giriş yap