8 entry daha
  • yedikule’nin oluşumu i. theodosius’un yaptırdığı zafer takı ile başlar. zafer takının etrafına theodosius ii ve ioannes vi kantakuzenos kuleler ekletmiştir. ioannes vı kantakuzenos takın orta geçidinin yüksekliğini 8 m’den 4 m’ye indirtmiş daha sonra bu geçiti kapattırmıştır. yan geçitler de kapatılınca bunların yerine küçük bir kapı açılmıştır. istanbul'un fethinden sonra yaldızlıkapı adını alan bu kapının etrafına fatih sultan mehmet'in hisar amaçlamasıyla yaptırdığı kulelerle yedikule vücud bulmuştur...
    1 nolu koruma kurulu 21 nisan 2004 tarihli kararında ‘özgün dokusuna zarar vermemesi koşuluyla’ ve ‘kısa süreliğine’ yedikule hisarın’ın kiralanmasına izin vermişti. ama sonuçta hisar 30 seneliğine kiralandı ve ilk organizasyon da eurovision yarışmasının ardından yapılan ‘after show party’ oldu.
    hisarı kiralayan sti(swees turkısh ınternatıonal) uluslararası iç ve dış ticaret limited şirketince hisarın içindeki asırlık sedir ve akasya ağacları kesilmiş, zemindeki orjinal taşlar buldozerlerle sökülüp mıcır dökülmüştür. (bkz: fecaat)
48 entry daha
hesabın var mı? giriş yap