3 entry daha
  • verilen emeği takdir ettiğim ama tarzı kafamdaki dune ile hiç uyuşmayan bir bakış açısının belgeseli.

    alejandro jodorowskynin ve moebius iyi sanatçılar ama dune için yeterli değil bence. moebius un yaptığı storyboard şeklindeki film çekimi işi zaten tam tımarhanelik bir iş ama örnek çizim ve kostüm ve gemi dizaynlara bakınca her artistin hikayeden ziyade filme kendi imzasını attığını görmek mümkün.

    kitapta tarif edilen ile moebius un çizdikleri alakasız. sanki dune değil de kendi çizgi romanlarından fırlamış tipler gibi duruyor. aynı şekilde jodorowsky muaddib olarak oğlunu oynatmak istiyormuş ve bazı büyük değişiklikler yapmış. rahmetli giger'ında taslaklarında kendi tarzından çok ödün verdiği görülmüyor, gemi çizimlerine hiç girmiyorum.

    bana göre dune'da kültür, din, kılık kıyafet, sosyal hayata dair sağlam tasvir ve ifadeler var. yani aç oku çiz kes biç yap. bunu lotr gibi iyi yönde ileriye taşıyabilecek bir ekip olursa ne ala ama tamamen ayrı bin yöne sapıp kitabın filmini çekmek yerine, burdaki gibi cv'ne sadece kendi uçuk gerçeküstü tarzında bir film eklemek dune'u yazık etmek olur.

    mesela kitaptaki tasvirlere göre benim kafamdaki dune mevcut filmlerden örneklerle şuna yakın birşey;

    kitapta gezegen temelli asalet ünvanlı br hiyerarşi ve buna bağlı kılık kıyafet, üniformalar var. saray eşrafı, asiller, zenginler bildiğin rüküş, buna en yakın gördüğüm örnek açlık oyunlarındaki capitol halkı

    dune, ornitopter vb için john carter; (bkz: #24467174)

    http://trailers.apple.com/…rter/helium_dusk_720.jpg

    http://trailers.apple.com/…hipdustfront1b_r_720.jpg

    bunların daha iyisi, daha iyi fikirlerle ifade edilebilir. ben kitapları 90 larda okudum, o zamandan beri aklımdakine en yakın görsel imajlar bunlar. (daha da var da üşendim şimdi... )oldukça başarılı sayılabilicek bir mini seri dune ve children of dune da var ama o kaliteyi tam veremiyor. benim ve benim gibi kitabı okuyanların hayal ettiğine en yakın görseller muhtemelen bunlar olabiliyor iken moebius un çizimleri esas alınarak çekilecek film dune ile alakası olmayan retro tarzda bir uzay macerası olabilirdi. hikayesi tamamen değiştirilerek piç edilen 1984 dune bile bu tasvirler, kostüm ve mekanlar açısından çok başarılı ve bazı açılardan kitaba sadık iken bu filmin çekilmemesi bir kayıp olmamıştır burası kesin.
33 entry daha
hesabın var mı? giriş yap