1 entry daha
  • bir de darı külürü var, başka bir bitkinin külürü olduğunu duymadım, sadece mecazi yan anlamlar da var. o bakımdan darı külürüne basitçe külür denir. mısır bitkisinde sebzenin gövdesinde bir veya iki adet bulunan, içinde merkezdeki kes üzerinde daneler, dışında kabuğuyla, hatta ucunda darı püskülüyle birlikte o birime külür denir. pazarlarda kabuğu soyulmuş şekilde darı başağı da satılabiliyor, tadını yitirmesin diye külür halinde de satılabiliyor. kabuğu koruyucudur, gene de külür darının gövdesinden, sapından ayrıldıktan sonra bekletmeden ütülecekse ütmesi yani közlemesi, kebabı yapılmalı, haşlanacaksa gölle yapılmalıdır. (kölle diyen de var.) demek ki neymiş, kabuklu mısır başağına, mısır koçanına (koçan) külür denir.

    ufaktan püskül tuğ ayrımına girersek, püskül başağın ucundaki ince iplikler, tuğ ise savaşçı tuğları gibi, mısır bitkisinin en üstte kalan, çiçek ve tozlaşma işlevinin görüldüğü bölümüdür. yani darı çiçeğine tuğ denir.

    mecazi kullanıma gelirsek; özellikle yapılı, kalın bilekli kadınlara övgü sözü, 'külür gibi bilekli' (kadın).
    külür halindeki darı kundak içindeki çocuğa benzer. köylüler o bakımdan bazen yeni gelişmekte olan külüre kundak, kundaklama olmuş diyebiliyorlarmış.

    (bkz: kokoreç/@ibisile)
    (bkz: darı/@ibisile)
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap