8 entry daha
  • trilye ile ilgili 3 rivayet vardir:

    1. cenevizliler zamaninda, sivzi, trilye ve kapanca'da uc koy vardi. o yillarin korsanlari bu koylere surekli saldirirlardi. koy halki daginik kalirlarsa saldirganlarla bas edemeyeceklerini anlar ve uc koy simdiki trilye'de toplanir ve tirilye olusur.

    2. m.s 376'da hristiyan din adamlari, iznik'te toplanmislar. iznik konsulu diye tarihe gecen olayla din adamlari arasinda yorum farklari ortaya cikmis. aya yani, aya yorgi ve aya satri adlarinda uc papaz, baspiskoposla anlasmazliga dusunce afaroz edilmisler. onlar da trilye'nin bulundugu yere gelmisler . bu uc papazdan oturu, "tri: uc; ilya: papaz" buranin adi trilya olmus.

    3. bir baska rivayette ise latince trilye "kirmizi balik, barbunya" anlamina geliyor. dere agzinda bol miktarda barbunya baligi bulunurmus ve buradan dogu roma imparatorlarina barbunya baligi goturulurmus.
    rivayetler bir yana, 1330'lu yillara kadar bizans kasabasi olan trilye sonralari, osmanli kasabasi olmus. 1900 baslarinda "mahmut sevket pasa" kasabasi, 1963 yilinda ise zeytinbagi ismiyle anilmaya baslamis.
146 entry daha
hesabın var mı? giriş yap