7 entry daha
  • film iki erkeğin hibernasyon, yani dondurularak kış uykusuna yatırılması ile başlıyor. iki erkek üç beş yıl sonra uykudan uyandırılacak ve birtakım sağlık sorunlarında insanlığa faydalı olacaklar. beklenen bu. ancak erkeklerin uyku süresi beklenenden uzun sürüyor. üç beş yıl oluyor elli üç elli beş yıl. bu sürede üçüncü dünya savaşı çıkmış ve bu savaşta erkeklik tamamen yok olmuş oluyor. hayatta kalan kadınlar da nükleer bombaların etkisiyle ortaya çıkan radyasyondan korunabilmek için yer altına kaçıp orada saklanıyorlar ve yeni bir komünist medeniyet kuruyorlar. bu medeniyet sadece kadınların yaşadığı, kadınların kendi kendilerine üreyebildikleri ve yeniden üretim neticesinde ortaya yine kadını oluşturdukları bir medeniyet. iktidarın kadında olduğu, erkek düşmanlığının yerleşik hale geldiği bir feminist düzen kurulmuş oluyor. erkeklerin maymun ile insan arasında henüz gelişimlerini tamamlamamış eksik, kusurlu sunumu bile filmde iştah kabartan bir gönderme olarak yerini alıyor. diğer mizah unsurları da kadın-erkek üstüne.

    --- spoiler ---

    filmde önemli bir vurgu da kadınların yönetimini üstlenmiş yaşlı bir kadının aslında erkek olması ve yeni medeniyette kadın kılığına girerek var olmasıydı. nihayetinde kadınları yöneten yine bir erkekti.

    --- spoiler ---

    filmin bir penis görüntüsüyle sonlanması ise filmin kurmaya çalıştığı tüm erkek egemen-kadın egemen dünyalarının fallik sembolizmi gibiydi. her şey dönüp dolaşıp bir penise bağlanacaksa bu kadar gönderme niye? yönetmen burada kadın üstünden yine erkeği övüyor gibi geldi bana. çünkü yönetmenin kurduğu medeniyet birtakım yanlış bilgilerle kurulmuş aslında, filmin sonunda bunu görüyoruz.

    1984 yılında çekilmiş, çok dikkat çekmemiş olmasının sebebi "kadınlar" tematiğini içerdiği için olabilir. bence yine de izlenmeli.
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap