2 entry daha
  • benyazdim kardesim acgozluluk edip yazacak pek bir sey birakmamis olsa da bir-iki eklemede bulunabilirim sanirim:
    madem otobiyografik ogeler alemine dalindi; o halde filmdeki tiyatro unsurundan da bahsetmekte yarar var. unutulmamali ki; bergman, tiyatroya en az sinema kadar onem vermektedir. hatta daha fazla onemser tiyatroyu. nice basyapitlarini tiyatro ekibinin tatile girdigi donemlerde cekmistir ne de olsa. ayrica sinemayi biraktigini soylediginde de tiyatro kariyerini surdurmeye devam etmistir yasli kurt.
    filme geri donersek; belirtildigi uzere bergman, filmdeki cocuga gecmisinden bircok sey vermistir. bunlardan biri de tiyatrodur. cunku cocuk ayni bergman gibi oyunlar yazip yonetmektedir. fakat burada asil onemli olan oyununu babasina izletmesidir. bergman, bu sahnede sanki babasina seslenmekte ve ”beni hicbir zaman taktir etmedin oysa simdi goruyor musun tiyatroda da sinemada da kont oldum , padisah oldum.” demektedir. filmdeki babanin da* oyunu ne kadar onemseyerek izledigi ayri bir konu elbette.

    bunun disinda film, mekan kullanimi acisindan da essizdir. bir kere diger bircok bergman filmi gibi faro adasinda gecer. (bergman’in manevi oglu oldugunu iddia eden bir takim insanlar isvec’e kadar gidip faro’ye ayak basmama gafletinde de bulunmustur) film boyunca karsilastigimiz her mekan akillara kazinir: yemek yenen masa, mumlarla aydinlatilan tiyatro sahnesi, skammen ve en passion gibi diger filmlerinde de karsilastigimiz kayik, gemi enkazi... ve tabii ki oda. (oda uclemesinin ilk filmidir bu) karin’in * tanri’yla konustugu bu oda, nedense bana stalker’deki icini gorme firsati bulamadigimiz odayi hatirlatmisti. rahmetli yasasaydi arar sorardik “bir etkilenme mevcut mu?” diye.

    sunu da belirtmekte yarar var; izlemekte oldugumuz oyuncular, mekanlar degistikce ve konu ilerledikce gelisim gostermez. cunku bergman filmlerindeki karakterler filme zaten gelismis sekilde baslarlar. karsilastiklari olaylar, karakterlerinin farkli ozelliklerini aciga vurmalarina neden olur sadece. yani her biri senaryodan bagimsiz olarak da vardir. oradan alip bambaska bir bergman filmine koysan da takir takir pasini yapip golunu atar. bizlere de seyredip feyz almak duser.
56 entry daha
hesabın var mı? giriş yap