54 entry daha
  • bu filme bir yorum getirebilmek icin oncelikle rpg oyun sistemlerinden uzaklasmak gerekiyor. vampir dedigin kisi aynaya bakmaz, derseniz, veya baska bir takim kaliplasmis fikirlerle sinemaya giderseniz hic zevk alamazsiniz.
    nasil ki buffy the vampire slayer veya angel dizilerindeki sistem oyunlardaki sistemlerden farkliysa, bu filmdeki sistem de farklidir. esas olan, sistem kaygisini atmak ve filme hak ettigi degeri verebilmek icin onu kendi dunyasinda izlemek. bu dunya fantastik bir dunya. gercek dunya degil. dolayisiyla dogrusu sudur veya budur denemez. vampirler kan icmeden saatlerce durabiliyormus demek ki. diger filmlerde de insanlar tuvalete gitmeden duruyorlar. en azindan bu film fantastik oldugu icin "gercekci" olmamakla suclanamaz. tabi eger "ben vampirleri biliyorum, kurt adam tanidiklarim var, biz boyle degiliz, degiliz, onlar boyle degil!" diyen bir kisi varsa, kendisine vampir ve kurt adam arkadaslariyla uzun bir omur dilerim ve de tekrar hatirlatirim, bu bir film, gercek degil.

    yani lutfen sistem kaygisini atalim bir kenara. bram stoker ile john carpenter veya anne rice farkli vampir dusuncelerinden yola cikmamislar miydi. o halde bu fantastik dunyayi kendi sistemini yaratmis kabul etmek lazim.

    oncelikle filmin konusu cok ozgun. kabul etmek gerekir ki savas ve barisa bu kadar farkli bir acidan bakabilen cok az film vardir. ingiliz filmi olmasi sadece muhtesem ingiliz aksanindan degil, oyuncularin kalitesi, oyunculuk gucu ve inanilmaz basarili seciminden de belli. filmde rolune azicik dahi olsun oturmamis hicbir karakter yok. ezik olmasi gereken karakterler, hem de karizmatik olmalarina ragmen ezik, karizmatik olmasi gereken karakterler ise tanrisal bir etkileyicilige sahip. burada sadece goruntuden bahsetmiyorum, bakis, durus, ses tonu, mimikler ve jestler inanilmaz. muhtesem.
    savas sahnelerinde bile avrupa sinemasinin etkisi farketmemek mumkun degil, kan ve vahset ile korkutmak yerine basarili kamera acilari ile hareket saglanmis. cizgi filmlerden hoslanan biri icin manga gibi bir kurgusu var diyebilirim. yani tom jerry'nin kafasina vurmuyor, onun yerine artistik bir edayla suzuluyor. kisaca, aksiyon estetik olacaksa, budur.
    filmin sonuna dogru basindan beri dusundugunuz herseyi bir kenara birakiyorsunuz, tamamen fikrinizi degistiriyor butun karakterler hakkinda. sirf bu bile inanilmaz basarili bir senaryo oldugunu gosterir. ayrica cok akici bir film ve senaryo ile ilgili bir acik yok (kendi sistemi dahilinde). hicbir mantik hatasi veya puruz yok filmde.

    fakat yine de oyunculari buyuluyor. sadece basroldeki bayan oyuncu degil, butun oyuncular. hele viktor rolunu oynayan bir kisi var ki, kendisine insan demek mumkun degil. bu karizma ile insan olmamasi daha akla yatkin. ayrica lucien rolundeki kisi de kesinlikle karakteri en iyi yansitacak yuz yapisina sahip. yani oyuncu secimi inanilmaz.
    ingilizlerin christopher lee'den bu yana vampir oynayabilecek oyuncu konusunda hic de geri gitmediklerini ben bu filmde gordum.

    ozetle. harika bir senaryo, mukemmel bir oyunculuk, estetik sahneler, muhtesem oyuncular ile bezenmis harika bir ingiliz filmi. gitmemek kesinlikle hatadir, hele ki fantastik kurgudan hoslanan ve on yargili bakmayabilen kisiler icin. (kendi sistemi icinde cok tutarli ve cok basarili bir film.)
114 entry daha
hesabın var mı? giriş yap