1 entry daha
  • 20yy'lın başlarından 1960 civarlarında slr'lar popüler oluncaya kadar hem profesyoneller hem de amatörlerce çok yaygın olarak kullanılmış olan fotograf makinası çeşidi.

    slr'lardan en büyük farkı aynasının olmamasıdır. aynaları olmadığı için aynanın hareketi için ayrılmış özel bir alana ihtiyaç olmaz bu sayede lensin arkası filme daha fazla yaklaştırılabilir. böylece geniş açılı objektiflerin dizaynı basitleşir ve slr makinalarda hayal bile edilemeyecek kalitede geniş açı lensler üretilebilir.

    ayrıca ayna olmadığı için aynanın hareketinden doğan sarsıntı da olmaz. benzer bir slr makinaya göre 1 stop civarında daha yavaş enstantelerde net çekme olanağı sağlarlar.

    ayna ve ayna hareketi ile ilgili mekanizma olmadığı için slr'lara göre daha hafif ve ufak olurlar. ufak boyutlarından sokaktaki insana profesyonel görünmedikleri için dikkat çekmeden ve insanları rahatsız etmeden doğal hallerinde çekmeye izin vermeleri ve kaliteli geniş açı lensleri sayesinde sokak fotografçılığı için ideallerdir.

    dezavantajları ayna olmadığı için fotograçı lensin gördüğünü aynen göremez hatta bazen lense özel vizörleri dışardan takmak gerekebilir. ayrıca lensin arkası filme çok yakın olduğu için teleobjektif dizaynı pek mümkün değildir ve en uzun odak uzunluklu lensler 135mm'dir.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap