6 entry daha
  • adı yeni zelanda'lı ekonomist olan alban william phillips'ten gelmektedir. bu amcamız 1950'li yıllarda ingiltere'nin verilerine bakarak işsizlik ve enflasyon arasında ters orantı oldugunu görmüş, o yıllarda böyle bir eğri atmış ortaya. ama daha sonra bu eğri değişikliklere uğramış tabii ki. onun ortaya attığıyla bugünkü phillips eğrisi 3 noktada ayrılır:
    öncelikle bugün ücretlere dayalı enflasyon yerine fiyatlara dayalı enflasyon üzerinde duruluyor. gerçi bu çok da önemli bir fark yaratmaz çünkü ücretlerin hızla arttığı dönemlerde fiyatlar da hızla artar.
    ikinci olarak yeni phillips eğrisi üzerinde enflasyon beklentileri de etkilidir. bu eklenti milton friedman ve edmund phelp'in parmakları vardır. 1960'lı yıllarda toplam arz eğrisi üzerinde enflasyon beklentilerinin etkisini vurguladıklarında phillips eğrisi de bundan etkilendi çünkü bu eğrinin denklemi de toplam arz denkleminden çıkmakta.
    üçüncü olarak supply shock etkisi vardır. bu eklentinin de 1970'lerde opec'in petrol fiyatlarının artmasına neden oluşuna kadar bir geçmişi var.
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap