4 entry daha
  • kitleyi memnun etmek adına yine aynı kitlenin çıkarları ile çelişecek eylemlerde bulunmak anlamında kullanılıyor popülizm. mesela siyasi popülizm belirli bir grubun arzuları doğrultusunda çoğunluğun menfaati ile uyuşmayacak eylemlerde bulunmak gibi bir anlama tekabül ediyor; bir politikacı, dar ya da geniş bir seçmen grubunun istekleri doğrultusunda hareket ettiğinde rakipleri kendisini popülizm yapmakla suçluyorlar. popülizmin karşıt görüşü benim kısıtlı görüşmce "halk için halka rağmen" gibi bir söylem olabilir ancak.

    anlamadığım nokta ise şu : zaten parlementer demokrasi denilen denyoluk böyle bir şey değil mi? demokrasinin temel kabullerinden biri halkın kendi çıkarlarını görme ve gözetmede yetkin oldugu fikri değil midir. eğer halk böylesine dangalaksa ve arzuları ile çıkarları çelişiyorsa o zaman aynı halktan aldıkları destekle bulundukları noktalara gelmiş insanlar neci oluyorlar. biz milletvekillerine bizim çıkarlarımızı gözetmeleri ve bizlerin görüşlerini en iyi biçimde temsil etmeleri gayesi ile oy vermiyor muyuz. kişisel beğenilerine göre yönetimde görmeyi arzu ettiklerini erk sahibi kıldığımız insanlarla yine kendilerin arzularına hizmet edilmesini hatalı gördüğümüz insanlar farklı insanlar mı. memurlara zam yapan hükümetlere popülist diyenler, yöneticileri halkın istediklerini yapmakla mı suçlamış oluyorlar yani? genel seçimlerde %35 oy alan bir parti mecliste anayasa değiştirmeye yetecek çoğunluğu elinde bulundurabiliyorken tüm çalışan nufusun %37.4'ünü (1) oluşturan tarım çalışanları sattıkları ürünlere devlet desteği isteyince mi "halk çıkarını göremez" oluyor.

    ey memleketimin biricik aydınları, bu cahil hemşehrinizi aydınlatın, demokrasi dediğiniz meretin kendisi popülizm değil midir zaten?

    1. die 2003 üçüncü çeyreği verilerine göre, 15 yaş üstü kadın ve erkekler.
197 entry daha
hesabın var mı? giriş yap