9 entry daha
  • - ışık hızının tüm gözlemcilere göre aynı değerde olması
    - doğa yasalarının gözlemciden gözlemciye değişmemesi
    ilkelerinin kabul edilmesi durumunda uzay ile zaman arasında boyutsal bir ayrım olmadığı geometrik yapı.

    olaylar uzayı olarak da düşünülebilir. nitekim bir olay, olayın olduğu konum (uzay) ile gerçekleştiği an (zaman) bilgilerinden oluşur. bu nédenle de "uzayzaman" diye bitişik yazılıp, ne yalnızca uzay ne yalnızca zamandır. uzayzamandaki noktalar, konumu değil olayları ifade eder.

    peki, uzayzamandaki bir noktayı nasıl ifade ederiz. ne de olsa, biri metre diğeri saniye cinsinden niceliklerdir. saniyeyi öyle bir nicelik ile çarpalım ki, çarpım sonucu metre biriminde olsun. bu nicelik, açıkça hız (metre bölü saniye) biriminde olmalıdır*. peki bu sabit hız nedir? elimizde buna aday yalnızca bir nicelik vardır: ışıkhızı, c. demek ki t zamanını c ile çarparsak, ct çarpımı metre biriminde olduğu için, konumla birlikte toplanabilir.

    peki bunu yapma hakkımız var mı?

    var. bir ışığın gittiği yolu bilmek için zamanı c ile çarparız veya süreyi bilmek için kat ettiği uzaklığı c'ye böleriz. bu durum yalnızca ışık için gibi görünse de aslında, herhangi bir mesafeyi veya bir süreyi zaten ışıkla ölçtüğümüz anlamına gelir. eğer bir mesafeyi ölçeceksek, o mesafe boyunca ışık göndeririz ve saatimize bakarız. ışığın harcadığı süreyi c (ışıkhızı) ile çarparsak mesafeyi bulmuş oluruz.

    kısaca uzayzamanda bir noktayı (x, y, z, ct) vektörüyle gösterebiliriz. daha ayrıntılı bilgiler için bkz*
32 entry daha
hesabın var mı? giriş yap