9 entry daha
  • ingiliz istilası, beatlemania'nın bütünüyle bir fenomen olarak amerikan topraklarına yayılması ile başlar. ama bu sadece müzikal açıdan bir etkileşim değildir. ingilizler, 1960larda amerikan hayatının bir anda her alanına nüfuz eder.

    1963-4 senesinden önce britanya'nın manyaklık seviyesindeki the beatles tutkusu amerikalılar için bir dalga konusu olur. adamlar ne the beatles'ı ne de diğer ingiliz grupları çok ciddiye alır o dönem. taa ki mainstream amerikan kültürünün en baba temsilcisi olan ed sullivan'ın 9 şubat 1964 senesinde the beatles'ı şovuna konuk etmesine kadar. işte bu noktada işler değişmeye başlar.

    bu tarih, her ne kadar brit invasion'ın başlangıcı gibi kabul edilse de the beatles'ın ed sullivan show performansından aylar önce amerika'da fazlasıyla ün kazanmış olduğunu söyleyebiliriz. bilinenin aksine capitol records, the beatles ile ed sullivan show'un akabinde değil aylar öncesinde anlaşma yapar. i want to hold your hand 1963 senesinin aralık ayında capitol tarafından piyasaya sürülür, bir milyondan fazla satar, amerikan müzik listelerinde bir numara olur.

    sonrasında zaten amerikan şirketleri yeter ki ingiliz olsun mantığıyla bir sürü grup ve müzisyenle anlaşma yapıp, amerikan sahnesini ingilizlerin hakim olduğu bir hale getirir. the beatles ile başlayan bu ingiliz dalgasından sonra bu iki ülke arasında ne zaman geniş çaplı bir etkileşim yaşansa bu olay ingiliz istilası ismiyle anılır.

    örneğin, ikinci ingiliz istilasını tetikleyen şey 1981 senesinde mtv'nin kurulmasıdır. 70ler ve 80ler sırasında punk/new wave akımının hakim olduğu ingiliz müziği mtv'nin katkısıyla amerikan listelerinde de kendine yer bulur. the human league, billy idol, duran duran bu dönemin öne çıkan isimleri olur, bol synthesizerlı şarkılarının klipleri mtv'nin vazgeçilmezi haline gelir.

    ne tuhaftır ki aynı dönem türkiye'de de synthesizerlı müzikler patlak verir, korg sahnelerin vazgeçilmez parçası haline gelir, john carpenter'ın the end'i türk sinemasının... brit invasion'a karşılık bizde piyanist şantör invasion gelişir, david bowie'lere, duran duran'lara karşılık ümit besen, arif susam ve bilumum piyanist şantör türk müzik piyasasının yönünü kısa süreli, düğün eğlencelerini ise sonsuza dek değiştirir.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap