4 entry daha
  • yakın zamanda bitirdiğim ve şiddetle tavsiye ettiğim roman. 700 sayfa ve açıkçası çok zor okunuyor ik 300 sayfası (biraz yavaş ilerliyor) üç tane de filmi var o yüzden okuyan olur mu bilmiyorum, ancak böyle bir maceraya atılmak isteyen olursa mutlaka okunmasını destekliyorum.
    bu kitap genellikle kahramanın karşılıksız aşk yaşaması ile ilgili bir hikaye olarak bilinir fakat bu doğru değil. elbette böyle bir kara sevda hikayesi mevcut, maugham zaten kendi hayatıyla ilgili olarak da sevdiklerim beni sevmedi, beni sevenleri de ben o kadar sevmedim ve çoğu zaman içimden gelmeyen abartılı bir tutku gösterdim demiş.
    kitap hem ingilizce'de coming of age diye nitelendirilen yetişkinliğe adım atma hikayesi, hem insanların gündeli trajedileri, hayatın bize sunduğu (ya da içine hapsettiği) sınırlar, hem karşılıksız aşk, hem bir inanç kaybı (dinden çıkma) hem de özgürlük, yoksulluk, sınıf çatışması, hayatın anlamsızlığı (ya da anlamı) ve hatalardan ders alma/almama gibi birçok temaya değiniyor. bu kitabın gücü bana kalırsa oldukça evrensel düşünceleri tartışması. herkesin yaşadığı/hissettiği/düşündüğü noktaları philip'in düşüncelerinde görmek mümkün. kim olursanız olun karakterle birçok noktada özdeşleşebileceksiniz.
    kitap belki biraz gereksiz uzatılmış ama maugham'ın her konudaki düşüncelerini okumak da çok zevkli. oldukça otobiyografik olduğu bilinen kitabın kahramanın "engelinin" de kendi kekemeliğine -- ve birçok yorumcuya göre de o zamanlar açıklamak bugün gibi rahat olmadığı için -- homoseksüelliğine gönderme yaptığı düşünülüyor.

    --- az spoiler ---
    az spoilerlı özet konuyu anlamak için rahatlıkla okunabilir, tam da bozan bir spoiler değil, sonu ve olaylar anlatılmıyor
    --- az spoiler ---

    bu spekülatif mevzulara girmeden bakacak olursak roman philip adlı ve günümüzde kolaylıkla tedavi edilebilen çarpık ayak (club foot) olarak adlandırılan ortopedik bir deformitesi olan bir gençle ilgili, 1. dünya savaşı öncesi ingiltere kırsalı, londra, almanya, paris ve son olarak tekrar londra'da geçiyor. kitabın başında öksüz ve yetim kalan philip, soğuk bir adam olan amcasının yanına gönderilir. (maugham gibi). rahip olarak çalışan amca sevgi dolu olan ve çocuğu olmadığı için philip'i kendi evladı yerine koymak isteyen teyzesine de kötü davranmaktadır. okul ve ilk gençlik yıllarında çarpık ayağıyla ilgili olarak zalimce alay edlien philip zamanla engeli yüzünden büyük bir kompleks duymaya başlar ve bu ileriki yaşamını şekillendirir. philip'in özgür olmak için almanya'ya gitmesi, daha sonra tekrar ingiltere'ye dönmesi, burada kadınlarla ilk deneyimlerini yaşamaya başlaması ardından resim eğitimi almak için paris'e gitmesiyle hayatına uzun süre iletişimde kalacağı arkadaşları giriyor. philip sürekli olarak "yeni bir hayata" başlamaktadır ve muhasebecilik ve ressmlıktan sonra da doktorluğu denemeye karar vermiş olarak londra'ya dönüp tıp eğitimi almaya karar verir. fakat burada mildred adlı ve kitap boyunca okuyucunun nefret ettiği hiç ama hiç iyi bir yanı olmayan bir kıza aşık olur, ve olaylar gelişir (ki burası 350. sayfa falan herhalde)
    philip'in ekonomik zorlukları ve mildred'ın her dönüşü insanı oldukça germekte olup, roman bir hayli geç gelen sürükleyiciliğini bunlara borçlu olmaktadır.
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap