3 entry daha
  • özellikle de ilk 10'u baz alınarak 2000'lerin silme hip-hop/r&b, 2010'ların da -şimdilik tabii- silme electropop egemenliğinde geçtiğinin görülebileceği; '90'larda single cd satışlarının, 2000'lerde radyoda çalma sıklığının, 2010'larda ise yasal mp3 indirmelerinin ağırlıklı olarak baz alındığı; the beatles'ın 20 1 numara single ile hâlâ kırılamayan hayvânî bir rekor sâhibi olduğu abd resmî single listesi.

    '80'ler ve '90'ların çeşitliliği ve kalitesi bu listeden giderek elini eteğini çekmiş, rock müzik ise 2002'de nickelback'in how you remind me'sinin mutlak zaferi, biraz da evanescence'in 2003-2006 arası süksesi dışında bu listede kendine pek yer bulamamıştır.

    bir başka önemli özelliği de amerikalı ve onlar kadar olmasa da kanadalı olmayan sanatçı ve grupların bu listeye girmesinin son derece zor olmasıdır. ne single cd satışları, ne radyolar, ne de itunes, amazon gibi yasal mp3 indirilebilecek siteler bu kuralı pek değiştirmiştir. arada los del rio (bkz: macarena), savage garden, ricky martin, t.a.t.u., kylie minogue* ve şimdilerde de psy gibi tek ya da çift atımlık kurşunlar ve amy winehouse, joss stone, adele gibi amerikan müziğine çok da aykırı işler yapmayan ve bu listede de, albüm listesi top 200'de de daha tutarlı başarıları olan ingiliz kadın sanatçılar bu kuralı bozup insanı durduk yerde mutlu ederler. bunun tek istisnâsı sanırım the beatles ve spice girls olmuştur. bunlara belki biraz da coldplay'i ekleyebiliriz. listelerine kuzey amerikalı olmayan kimseleri cımbızla seçerek alan amerikalılar'ın hâlâ kırılamayan rekorunun sâhibinin bir ingiliz olması ise ironik değilse nedir?

    benzer bir biçimde ingiltere listelerinin rekortmen ismi de 21 listebaşı single ile bir amerikalı, elvis presley'dir. kendisinin hot 100'daki rekoru 2007'de don't forget about us ile mariah carey 17. 1 numarasını elde edince egale edilmiş, 2008'de de touch my body 18. 1 numarası olunca kırılmıştı. beatles'ın ise ana vatanındaki 1 numara single sayısı elvis'in abd'deki 1 numara sayısıyla aynı, 17.

    şimdilerde neredeyse her single'ı 1 numara olan ve diamonds ile madonna'nın 12 sayılık listebaşı single'larını yakalayan rihanna, mariah'nın beatles'ın rekorunu kırmaya en yakın isim olma şerefini de elinden aldı alacak. zirâ önünde bir tek michael jackson var artık, 13 1 numara ile. mariah'dan artık umudum yok; michael, elvis ve beatles zâten târih oldu, ha bir de yapsa yapsa usher yapar bir de belki bir şeyler.
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap