6 entry daha
  • simon & garfunkel'ın 19 ekim 1964 tarihine ait şahane debut albümü wednesday morning 3 am'in 5. şarkısı; adeta vokaller geçidi, 64 yılına göre yarmış geçirmiş parça. zaten yorumlamayı şiirsel yapan simon & garfunkel için çizginin bir kaç adım daha ötesine gittikleri bir şarkı bu. fazla söze gerek yok, sözleri şu şekildedir:

    benedictus qui venit
    in nomine domini
    in nomine
    in nomine
    in nomine domini
    in nomine domini
    in nomine
    in nomine
    in nomine domini

    ''neden latince?'' sorusunu duyar gibi oldum, zaten paul simon'ın müzikal derinliği ve bilgisi de bu noktada seçilmekte açıkça. şarkı bir paul simon bestesi değildir, esasen paul simon'a ait bir düzenleme sayılabilir. bu düzenleme folk-country kültüründen aşina olduğumuz üzere herhangi bir anonim parça temelli değildir, sözler bir yerden, melodi ve vokal bir yerden derlenmiş ve ortaya fazlaca sanatsal ve deneysel bir şarkı çıkıvermiş, en özgün simon & garfunkel yapıtlarından birisi vücut bulmuş. (simon & garfunkel'ı sadece folk temel üzerinden yorumlamanın yanlışlığı ortaya çıkmakta bu arada. )

    öncelikle melodi-müzik orlande de lassus'un bir eserine, a capella türünde bestelenmiş -ki bu türün simon & garfunkel vokaline pek uygun olduğunu belirtmek zorunda hissederim burada kendimi- bir motettir. (yani bildiğimiz türkçe haliyle sadece vokale dayalı- enstrümansız ilahi.)

    sözler de elbette ki alelade bir metinden olamaz bu müzikaliteden sonra; sözler de benedictus qui venit in nomine domini isimli bir latince metinden alınmıştır.

    özetle ortaya bu ulvi parça çıkmıştır efenim; albümün en iyilerinden, en deneysel parçası (ki bu düzenleme dahi paul simon'ın neler yapabileceğine delalettir gözümde) olarak.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap