535 entry daha
  • artıları ve eksileri sizin arabaya bakış akış açınıza, kullanım amacınıza, yaşadığınız yere göre artar veya azalır. sonuçta size ideal olanı seçersiniz.

    ehliyetimi aldığımdan beri neredeyse 70bin kilometre boyunca sürekli manuel vites kullanmıştım, ki aldığım arabayı manuel seçmemin basit bir sebebi vardı: "lan kuzenler ehliyeti kaptıktan sonra sürekli otomatik kullandılar, manuel kullanamadıklarını söylüyorlar artık. en azından ben öğreneyim alışayım manuel'e."... ancak bu yaz 6000 kilometre boyunca 2012 model bir chevrolet impala ile bu konuda da fikir sahibi olabildim.

    hani arabaya bakış açınıza göre değişir demiştim ya artılar eksiler. eğer siz altınızdaki arabanın hakimiyetini tamamen sağlamaktan zevk alıyorsanız, "vites değiştirme aralıklarını ben belirlemeliyim. virajdan önce vitesi düşüreyim. virajdan sonra gaza basayım devri yükseltiyim tekrar vitesi yükselteyim." tarzı arabaya yüksek duygular yükleyen taraftaysanız; klasik bir tork konvertörlü otomatik şanzıman'dan ben hoşlanmayacaksınızdır. şahsen ben dediğim taraftaydım ve 3.6 litre 300 hp'lik v6 motora sahip impala'nın 6 ileri otomatik şanzımanının bol bol saçmalamasını izledim. hafiften sportif kullanmak isterken (gaza az basınca o araba harbi gitmiyor, fazla ağır) vites değişiminde bol bol "debriyaj kaydırması" hissi aldım, san bernardino taraflarındaki dağları tırmanırken araba gitmeyince gaza abanıp, vites düşürmesini beklerken elektronik beynin küfür de ettim. sonuç "güç bende, hakimiyet bende olmalı, elektronik beyinde değil." diyorsanız çok düşünmeyin.

    kullanım amacına yine impala örneği üzerinden devam edeceğim. eğer siz uzun yollarda "sakin bir şekilde gezeyim tozayım. ardından moda girince kolumu sol cama dayarım." amacı taşıyorsanız hiç durmayın alın. uzun yol - otoban hele düz yolsa acayip konforlu oluyor. sanırım kullandığım o impala'nın da kendini evi hissettiği yerler o amaçlar. eğer uzun yoldaysanız düzlükte şanzımanın geç tepki verip vitesi düşürüp devri arttırma süresini hiç de takmıyorsunuz ayrıca.

    otomatik vites'in şehir içi konforunu da arttırdığı, gayet pratik olduğu bir gerçek kesinlikle. eğer san francisco'da yaşayıp o bol tepeli şehir merkezinde, yokuşun en tepesindeki dur işaretli kavşaklarda yaşıyorsanız; "size 20 tane aynı arabanın manuel'ini vereceğiz." deseler teklifi reddederdiniz. en dik yokuşta bile geri kayma derdi yok, dokun gaza git.

    yalnız uzun süre debriyaja basıp, kontağı çevirmeye alışmış insanlar için arabayı çalıştırmak epey alışma süreci gerektiriyor. biniyorsunuz otomatik arabanıza, şartlı refleks olarak sol ayağınız bir pedal arıyor uygun. ama debriyaj yok neyi buluyor? freni... sonra çevir kontağı. "parktan geri veya ileri atmak için vitesi zaten basman gerekiyordu. sorun ne arkadaş?" diyeceksiniz. sorun o sol ayağın hala frende takılı kalması, çünkü alışmışsınız debriyaja hafif basıp çekip yavaşça park yerinden çıkmaktan. alışkanlığınızı devam ettirirseniz de hayatınızdaki en sert frenlerden birini yapıyorsunuz benim gibi. ha ardından neler dönüyor peki. manuele döndüğünüzde de devamlı bu sefer sağ ayağınız frene gidiyor, sol ayak debriyajdayken. sözde manuel vitesi park modundan ileri moda alacaksınız.

    tam olarak sonuca bağlarsak da konforludur ancak arabaya bir ulaşım gerecinden çok hisle-duyguyla bakan için çekinilesidir. belki bu benim impala'nın şanzımanının pek de sağlam bir üretici olmamasından kaynaklanıyor olabilir de. belki de klasik tork konvertörlü otomatik şanzıman yerine, modern teknoloji ürünü kesintisiz vites değiştirebilen ve sizin de hükmetmenize izin veren dsg tarzı sistemler en idealidir.

    edit:

    dur ya ufaktan bir kaç ekleme yapayım. benim kadar uzun süre kullanmasa da arabayı kayda değer bir süre test eden 54 yaşındaki babam "yok lan ne kadar enayiymişim manuel kullanarak. dönersem evime yeni arabam otomatik olacak." diyor mesela. yaş da otomatik vites sevgisinin bir parametresi olabilir. işin ilginci aynı yaştaki annem hala "yok manuel iyidir ben yine de manuel alırım." diyebiliyor eski bir murat 131 kullanıcısı olarak.

    edit 2:

    chevrolet impala'larda kullanılan 6 vitesli otomatik şanzıman 2006 yılı civarlarından beri gm-ford ortaklığı tarafından üretiliyor. iki firma tarafından da geniş bir biçimde kullanılıyor. 6t70 diyorlarmış adına gm yetkilileri. ayrıntılı bilgi için;
    http://www.theautochannel.com/…05/08/25/141299.html
1232 entry daha
hesabın var mı? giriş yap