• abd'nin bazi eyaletleri bu sekilde anilir. cunku bu eyaletler politik dogrunun herhangi bir ucunde yer almazlar, ortadadirlar, bir secimde cumhuriyetcileri desteklerken oteki secimde bir bakilir ki demokratlar almis yurumus. bu yuzden, ozellikle baskanlik secimleri oncesinde iki partinin gruplari bu eyaletlere ekstra onem verirler, ozen gosterirler ki eyaletleri kendi saflarina cekebilsinler.

    peki neden? abd'de baskanlik secimleri ulusal degildir, eyaletler bazinda yapilir. her eyalet kendi elector'larini secer, sonra o elector'lar gidip baskani tayin eder. california, new york, massachusetts gibi eyaletlerde fazla kampanya, propaganda yapmanin alemi yoktur, zira bu eyaletler masmavi demokrattir, kendini paralasan cumhuriyetci baskan secmezler. ote yandan alabama, tennessee, mississippi gibi eyaletler de kipkizil cumhuriyetci kani akitir, bir demokratin bu eyaletlerden oy kapmaya calismasi abesle istigaldir.

    iowa, ohio, new hampshire, north carolina, colorado, wisconsin, virginia ve florida belli basli battleground statelerdendir. bunlari alan secimi de alir.

    edit: 2012 secimleri icin konusursak sahsen tahminlerim su yonde -genel olarak anketleri baz aliyorum, oturup arastirma yapmadim-:
    nevada: romney (tutturamadim)
    arizona: romney
    colorado: obama
    new mexico: obama
    iowa: romney (tutturamadim)
    wisconsin: obama
    michigan: obama
    ohio: obama
    pennsylvania: obama
    new hampshire: obama
    virginia: romney (tutturamadim)
    north carolina: romney
    florida: romney
    eger tutturursam obama 278-260 elector sayisiyla kazanir.
hesabın var mı? giriş yap