5 entry daha
  • iki cadde arasına asansör yapma fikri biraz salakça ve şımarıkça gözükse de o yokuşları gören (coğrafya kitaplarında izmir deniz seviyesinde düz bir ovada yer alır diyen salakla da tanışmak istiyorum bir gün) ve daha da iyisi çıkan birisine çok mantıklı gelen bir fikirdir izmir mithatpaşa caddesinde bulunan ve bulunduğu semte adını veren asansörün yapılışına ve tarihçesine bir göz atarsak:

    karataş semtinde,mithatpaşa caddesi'nden yaklaşık 40 metre yükseklikteki halil rıfat paşa caddesi'ne çıkan asansör, 1907 yılında nessim levi tarafından yaptırılmıştır.asansör'ün giriş kapısı üzerindeki yuvarlak madalyon içindeki kitabede bulunan " ascenseur construit par nessim levi, 1907 ) yazısı konuya açıklık getirmektedir.tescil fişinin yaptırılan hanesinde yer alan bu isim,daha sonraki metinde asansörü yapan usta olarak tanımlanmaktadır.
    1942 yılında şerif remzi reyent'e satılan asansör,onun ölümü üzerine yeğeni ayla hanım'a kalmış,ayla hanım ise 1977 yılında belediye'ye bağışlamıştır.asansör kulesi'nde 2 asansör bulunmaktadır.bunlarda soldaki buharla,sağdaki ise elektrikle çalışmaktadır.1985'de gerçekleştirilen restorasyonda her iki asansör de elektrikle çalışmak üzere düzenlenmiştir. mithatpaşa caddesi girişinde holün solunda hidrolik kazan dairesi yer almaktadır. eski izmir'lilerin* söylediklerine göre asansör buhardan önce su gücü ile çalıştırılmış. halil rıfat paşa caddesi seviyesinde asansör'ün solunda makine dairesi yer almaktadır. ayrıca,istinat duvarı içinde de kullanılan mekanlar bulunmaktadır.asansör'ün halil rıfat paşa caddesi'ne ulaştığı yerde demir konsollar ile taşınan ahşap bir balkon bulunmaktadır.balkonun dökme demir korkuluklarının o dönemde izmir ve istanbul'da çok sık kullanılan motifleri taşıması ilgi çekicidir.kule,taş olan ilk bölümden sonra tuğla olarak yükselmekte ve balkona kadar iki kademede ufalmaktadır.balkonun üzerinde kalan bölüm ise daha ufaktır.
43 entry daha
hesabın var mı? giriş yap