3 entry daha
  • 1186 yılında filistin'deki latin kralı baldwin'in ölümüyle yerine tapınakçılara olan yakınlığıyla tanınan lusignan'lı guy* geçmişti. yeni kralın en büyük yardımcısı ise fransa kralı louis'nin arkasından ikinci haçlı savaşına katılan antioch (antakya) prensi reynald de chatillon'du. bu fransız küçük şovalyesi, antakya prensi raimond ii'nin dul eşi constance'ı ayartarak prensliği ele geçirdikten sonra hiç bir otoriteyi tanımaz hale gelmişti.

    haçlı kuvvetleri ile müslümanlar arasında ne olursa olursa olsun düşmana ve değerlerine karşı gelişmiş bir saygı bulunmaktayken döneme damga vuran tarihi şahsiyetlerin içinde kural tanımayan, değerlere saygısız, yağmacı ve acımasız yegane kişi olan reynald davranışlarıyla barışın tesisine engel oldu. hz.muhammed'in mezarını bile soymaya teşebbüs etti. nitekim o ve adamlarının sivil bir kervana pusu kurup herkesi öldürmeleri hittin savaşı'nın başlamasına sebep olarak gösterilir. ayni saldirida selahaddin eyyubi 'nin kız kardeşinin esir alindigi da iddia edilmisse de konuyla ilgili kaynaklar birbirini tutmamaktadir.

    haçlıların yaptığı en kanlı savaş olan 4 temmuz 1187 tarihli hıttin savaşı haçlı ordusu için tam anlamıyla bir hezimet oldu. sağ kalanların içinden esir olarak alınanlar arasında kral da dahil olmak üzere ordunun önde gelenleri de bulunuyordu. tarihci imad ad din, orada selahhaddin'in reynard'a "kac kez soz verip de sozunu cignedigini" sordugunu, reynard'in ise "bu her krallin yaptigi budur, ben farkli davranmadim" seklinde cevap verdigini yazar. bunun uzerine selahaddin'in ani ve sert bir tepkiyle oracıkta kendi elleriyle kafasını kopardığıni rivayet eder. sultanın sonra diğer soylulara dönüp ve şöyle dedği de yazılmıştır:
    "kral kralı öldürmez, ama bu adam hainlikte ve küstahlıkta çok ileri gitti"

    guy ise bir yıl sonra nablus' ta tutulduğu hapishaneden bırakılmıştır.

    dipnot:
    2.nci haçlı seferinin de chattillon'unun ilk adına başka başka türkçe ve yabancı kaynaklarda reynard veya reginald olarak da rastladım. hep aynı kişi bunlar.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap