8 entry daha
  • bu terimi ilk kullanan john long, terimi kızılderililerin algonkin dilinden türetmiştir. totemizme dair farklı yaklaşımlar var, bunları özetleyecek olursak:

    j.f mclennan: totemizmin animizmin bir uzantısı olduğunu savunur.

    william robertson smith: insanların totemlere, onlardan hayırlı şeyler bekledikleri için inandığını savunur.

    james george frazer: totemizmin ''vahşiler''in gebe kalmada erkeğin oynadığı rolü bilmedikleri yerlerde varolduğunu ileri sürer.

    emile durkheim: totemizmi dinsel yaşanım en ilkel biçimi sayar ve klan ibadetini yansıttığını düşünür.

    bronislaw malinowski: insanların hayatta kalmak için hayvanlar ve bitkiler, özellikle vazgeçilemez önemdeki türler üzerinde denetim kurmaları ve ayrıntılı bilgiler edinmelerinin zorunlu olduğuna dikkat çeken gerçekçi bir açıklamayı tercih eder.

    edward evan evans pritchard: işlevsel faydanın bir açıklama sayılıp sayılmayacağını sorgular. ritüellerin nesnesi en yararsız hayvanlar olabilir, insanlar ile hayvanlar arasında metaforik bir ilişki bulunduğu görülebilir.

    meyer fortes: insanlar ile hayvanlar arasında algılanan ilişkileri, yaşayan insanlar ile ataları arasındaki ilişkilerle bağdaştırır.

    claude levi strauss: insanların, hayvanlar ya da bitkiler arasındaki farklılıklardan, kendi aralarındaki farklılıkları olumlama çabalarında yararlandığı sonucuna varır. hayvanlar ''üzerinde düşünmenin yararlı olduğu'' şeylerdir ve insanlığın sınıflandırma yapma gereği duymasının sadece bir örneğini yansıtır.

    kaynak:sosyoloji sözlüğü
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap