6 entry daha
  • günümüzde moldova civarındaki prut nehri boylarında osmanlı ile rusya arasında cereyan etmiş ve osmanlı galibiyetinin ardından prut antlaşması ile sonuçlanmış savaşlardır.

    savaşın öncesindeki sürece bakacak olursak, büyük rusya idealinde olan çar i.petro, isveç'in baltık denizi'ndeki yayılışına rağmen, rusya'nın acil mali kaynak ihtiyaçları doğrultusunda güneye doğru genişleyerek akdeniz'e ulaşmak istiyordu. bunun için önce azak denizi sonra karadeniz ve boğazlar elde edilmeliydi.

    buradan hareket ile rusya, osmanlı içerisindeki ortodoks nüfusu kışkırtmaya başladı. bununla da yetinmeyip eflak ve boğdan prenslerini osmanlı'ya karşı cephe almak hususunda ikna etti. bu sırada rusya poltava savaşı'nda isveç'i yendi. canını zor kurtaran xii.karl * osmanlı'ya sığındı ve ruslar'a karşı iii.ahmed'i kışkırttı. bu gelişmeler ışığında sultan, 20 kasım 1710'da sofa köşkü'nde rusya'ya karşı savaş kararı aldı.

    osmanlı ordusunun başında, donanmanın da karadeniz'den desteğini alan baltacı mehmed paşa bulunurken, rus ordusu i.petro komutasında idi. baltacı, kırım hanlığı'nın da yardımları ile rus ordusunu prut nehri kıyısında bir kasabada ablukaya aldı. durumun vahametini gören petro, i.katerina aracılığıyla osmanlı'dan barış talep etti. yeniçerilerin huzursuz tavrına güvenemeyen baltacı barışı kabul etti.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap