1 entry daha
  • tupteki beyin.

    bilim-kurgu'nun psikoloji ile kesistigi en carpici eserleri genelde bu olaya dayalidir.

    ornegin 2001 a space odyssey'in finali (bkz: jupiter and beyond the infinite) beyni kendinden yuksek bir varolus icine koymakta.

    tum solaris romani, beyni kendi bilincalti ile karsilastirmakta.

    totall recall filmi; bu tartismali. philip k dick her zaman yaptigi gibi "gerceklik nedir?" diye sorarak birakiyor. iki ihtimal var ya olanlar yasandi ya da arnie olanlari hafiza ektirmek icin gittigi laboratuvarda dis mudahale dolayisiyla beyni icinde yasadi.

    the matrix filmi; beyinde elektrik dalgalari ile yaratilan alternatif gerceklige baglanmak. filmin fikrini aldigi roman kongres futurologiczny'nde ise olay daha karisik. ic ice gecmis 7 gerceklik (daha dogrusu gercekligin 7 farkli seviyede manipulasyonu) mevcut.

    contact filminde solucan deliginden gecen jodie foster kendini karayiplerde babasiyla konusurken bulur. "senin icin bunun daha kolay olacagini dusunduk" der babasi kiligindaki ust bilinc.

    pek guclu olmasalar da daha guncel olarak:

    ai filminin finali; yuksek yapay zeka, daha alt duzey yapay zeka ile iletisebilmek icin onun zihninin algilayacagi bir gerceklik yaratmakta.

    the fountain bu filmi tam hatirlayamiyorum. ancak beyin icinde yaratilan fantastik/masalsi bir dunya var.

    the cell; jennifer lopez baci katilin beyninin icine girerek - o yapay gercekligi yasayarak- olayi cozmeye calisiyor.

    komple source code filmi; bir sucun cozulmesi/engellenmesi icin, beynin kendi hafizasini tekrar tekrar yasamasi saglanmakta.

    su anda aklima gelenler bunlar.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap