7 entry daha
  • performans sporcuları arasında kabul gördüğü kadar eleştiri de alan çalışma sistemi.

    problem şu;

    crossfit'in önemli bir kısmını olimpik halter kaldırışları kapsar. yani, snatch, clean, jerk, push press. bunlar oldukça "teknik" hareketlerdir. bunun dışında squat ve deadlift gibi vg, powerlifting için ana; olimpik halter için de destek hareketi sayabileceğimiz egzersizler de crossfit'te önceliklidir.

    bu egzersizler, "güç hareketleri"dir ve diğer atletik dallarda ve farklı disiplinlerde kolay kolay 6 tekrar üzerinde çalışılmazlar - squat ve deadlift, her ne kadar vg'de yüksek tekrarla da çalışılsa da - kombinelere de pek sokulmazlar.

    crossfit ise yüksek tekrarlar ve "kombineler" içerir. (bkz: wod)
    yani, bir kaç egzersiz arka arkaya girilir ve bu bir round eder. bu round'lardan belli bir sayıda yaparak wod'u bitirirsiniz ve çoğunlukla zamana karşı yarışırsınız.

    bu, fazlasıyla vg'deki giant set mantığına benzer.

    ama temel bir fark vardır. ki dananın kuyruğu da bu noktada kopar.

    giant setlerde en fazla 1 adet temel, bileşik ve serbest ağırlık egzersizi ve sonrasında izolasyon hareketleri varken, crossfit'te 3-4 hareketlik bir round'un bütün egzersizleri, serbest ağırlık ya da vücut ağırlığı kullanılan, explosive, yüksek tekrarlı egzersizlerdir. bu egzersizler merkezi sinir sistemi üzerinde müthiş yıkıcıdır.

    peki, olimpik dallarda tek başına ve düşük tekrarla, vg'de ise kombinelere en fazla tek başına sokulan bu egzersizlerle, bu tür uzun kombinasyonların yapılmasındaki problem ne?

    form.

    youtube'da gördüğümüz crossfitter'lar son derece sağlam formda çalışan elit sporcular genelde. ama "teknik" egzersizlerin formunu tam oturtamamış bir sporcunun, bu hareketleri 20'şer tekrar, arka arkaya girmesi, ortaya dangıl dungul bir görüntü çıkarabilir. 6 tekrar range'inde bu hareketleri kusursuz yapan adamlar bile, yüksek tekrarlarda, nefes nefeseyken saçmalayabilirler. çünkü cns* fazlasıyla yorulmuştur.

    ayrıca, belli bir sporda destek amaçlı kullanılması bazen mantıksız, zira gereğinden fazla dallanıldığı için asıl hedeften uzaklaşmaya yol açabiliyor ve çok yıkıcı antrenmanlar içerdiği için, uzmanlaşılmaya çalışılan spor dalı için gerekli teknik antrenmanlarına yoğunlaşacak enerji bırakmıyor.

    velhasılı, crossfit sakatlıklara çok açıktır. mücadeleci bir sistem olduğu için çok seviyorum ama dikkatli yapılmalı. ve kesinlikle bu sistemde kendini zorlamak herkesin harcı değil.

    edit: kötü forma bir örnek. squat clean'de fazlasıyla yüksek bir bel.
461 entry daha
hesabın var mı? giriş yap