9 entry daha
  • bu isyanın temel nedeni, ne sosyal adaletsizlik, ne lale devrine tepkiler, ne de halkın idareyi ele alma isteğidir. isyanın nedeni nepotizm'dir nevşehirli damat ibrahim paşa ne kadar akraba, dost kardeş, hemşehrisi varsa devlette üst kademlere yerleştirmiş ve kendi dahil (sadrazamlığı 12 yıl) tüm bu insanlar uzun süre iktidarda kalmıştır. yukarı çıkma şansının olmadığını gören diğer bürokratlar, ulema ve yeniçeriler ile iran meselesinin uzamasından rahatsız olan halk, bu isyana kalkışmışlardır. bu isyanla beraber pek çok yenilik ve gelişim tabii ziyan olmuştur.

    zaten, hamam tellağı olan patrona halil'in adından belli olduğu üzere kendisi de eski bir deniz askeridir. ayrıca isyanın bastırılamamasında, başlangıçta, üsküdar'da düğünde bulunan ibrahim paşa'nın geç refleks göstermesinin de tesiri büyüktür.

    matbaaya ise dokunulmamıştır. sanıldığının aksine o dönemde matbaayı olumlu veya olumsuz manada önemseyen de yoktur. matbaaya fazla anlam yükleyen, anakronizm yapıp, bugünün mantığı ile hareket eden bizleriz. zaten osmanlı'ya matbaanın 270 sene geç gelmesinin nedeni ne dünyadan bi-haber olmak, ne gericilik, ne de sözde 90.000 kişilik katip lobisinin karşı olmasıdır. matbaa bir arz-talep meselesidir. okumayan bir toplumda (o zaman ki dedelerimiz de okumuyordu) matbaayı kim ne yapsın?
42 entry daha
hesabın var mı? giriş yap