4 entry daha
  • hasan ali yücel klasikler dizisi'nden çıkan rus yazarların dostoyevki, tolstoy, gorki; ki hiçbiri 300 sayfanın altında yazmamıştır; kitapları mutlaka sert kapaklı, bez ciltli alınmalıdır. nedeni ise 400 sayfalık kitaplar karton kapakla basıldığında taşıması da okuması da işkence ve gerçekten de zor. on beş yıllık kütüphanecilik deneyimime inanın. vereceğiniz üç-beş lira fazla olacak ki, taksit yaptırdığınızı varsayarsak cebinizi zorlamaz bile.

    bunun dışında ilk başta bu seriye eski eserleri birebir yayınlamakla yeniye nasıl bir katkı sağlayacaksınız diye soran kimi eleştirmenler türkiye iş bankası kültür yayınları'na doğru kararlar aldırtmıştır: yeni eserler kazandırmak ve eskilerin yeni cevirilerini yapmak. çünkü dil devingendir ve an be an değişir: günlük kullanımı ve yazılımı. açın bakalım 1930-40-50 yıllardındaki gazete arşivlerini, kitapları ve bugünün istanbul türkçesi ile karşılaştırın.

    masal ırmaklarının okyanusu, hafız divanı, kadınlar mektebi, gülşen-i raz, ev sahibesi gibi yeni eserler ile yola 15 klasikle çıkan seri bugün devasa bir derinliğe ulaşmış bulunuyor. haliyle de iyileri, güzelleri, sevilenleri kitaplığımızda yerini alıyor.

    okumak güzel şey vesselam.
131 entry daha
hesabın var mı? giriş yap