8 entry daha
  • bengi dönüş, insan yaşamının baştan sona tekrar tekrar yineleyeceğini idda edder. nietzsche bu düşüncesini temellendirmemiş olsa da ben deneyeceğim:

    evrenimizin sonu hakkındaki teorilerin bir kısmı, evrenin içine çökerek, yeni bir büyük patlamayla yeni bir evren yaratacağını savunur. gerçekten her sona eren evren bir sonrakinin başlamasına sebep oluyorsa (cyclic model), sonsuza kadar yeni evrenlerin oluşacağını söyleyebiliriz. o halde sonsuz defa atılan sonlu yüzeye sahip bir zarın seçtiğimiz bir yüzeyinin, gelecek bir zamanda mutlaka tekrar geleceği gibi; şu an yaşamakta olduğumuz evren de, birbirini izleyen sonsuz sayıdaki büyük patlamaların birinin sonucu olarak, tekrar oluşacaktır. eğer bu önerme doğruysa ben bu yazıyı daha önce defalarca yazdım ve sonsuz defa daha yazacağım ve bu evrende bu önermenin doğru olup olamadığını bilmediğim için hiç bir zaman bilmedim ve bilmeyeceğim.

    her ihtimale karşı gelmiş ve gelecek evrenlerdeki bütün oluşumlarıma tıpkı onların yaptığı ve yapacağı gibi evrenler arası selam yollamak nezaket gereği yerinde olur: selam!
87 entry daha
hesabın var mı? giriş yap