7 entry daha
  • müminlerin kafasını bozan bir işlem.

    aslında müminlerin neden bu işe sinir olduğunu anlıyorum. yani ölümden sonra, sonsuz bir süre için tomurcuklanmış kızlar ve şarap nehirleri ile ödüllendirilmek için beş vakit namaz zekat hac vs eylemlere girişsem; tüm bu ödüllerin var olmadığına göre hareket eden insanlara haset duyabilirdim belki. haliyle bilimin, yaşamın kendisine hükmedeceğini düşünenlere de çok bozulurdum.

    ama maalesef, gerçek bu. dünya ortaçağdan kalma mitolojilere göre değil, gerçekliğin kurallarına göre işliyor. bilim de o gerçekliğin kurallarını keşfetme disiplinidir hali hazırda. bilime biat diye bir şey olmaz. dinlere biat edilir. bilim hiçbir zaman kesinlikten bahsetmez çünkü. hiçbir bilimsel bilgi yüzde yüz kesin olmak zorunda değildir. bilim, şüphenin olduğu yerde vardır.

    neyse. ne diyorduk? bugün kendimize kök hücrelerden organ yapmaktan bir adım uzaklıktayız, bakterilerden sineklere geniş ayılabilecek bir yelpazede pek çok tür genetik metotlarla yapılabiliyor,değiştirilebiliyor. hal böyleyken, insanın kendi yaşamını bilim ile kontrol etmesine ramak kalmıştır demek yanlış olmaz. tabii ruh gibi metafizik subjelerin gerçekte pek bir yeri olmadığını, beynimizin o dediklerinin hepsini yapabildiğini de bilmen lazım.

    cyronics bugünün koşullarıyla işe yarar mı, bu aslında kavramın kendisine aykırı bir soru. zira en nihayetinde bilimin lineer bir biçimde ilerlemeye devam ederek bugün başarılamayan bir resusciate işleminin gelecekte gerçekleştirilmesi, cyronicsin iddiası. her bilimsel konuda olduğu gibi, kesinliği yok. zaten kimsenin de yüzde yüz garanti verdiğini sanmam. ironik bir biçimde, daha ileride, daha ileri teknolojiyle yapılacak işlemler, daha kolay -daha evvel- diriltilebilen "hasta"lar yaratabileceğinden, belki gelecekte bu tip işlemlerin ayağı yere daha iyi basacak, onu söyleyebiliriz.

    cryonics, ister inanın ister inanmayın, ileride sıradan insanların emeklilik planlarında yer edecek denli yaygınlaşacak bir olgu. zira bilim ilerledikçe, hayali bir cennet cehenneme inanan insanların sayısı, doğal olarak azalıyor. haliyle insanlar dünyada ne kadar çok zaman geçirebilirlerse o kadar geçirmek istiyorlar. gayet doğal.

    tacirliğe gelince. cryonics bu devirlerde çok pahalı. haliyle bu işe para ayırabilecek adamlar zaten para sıçan, bugün paramı nereye savursam diye düşünen insanlar. dolayısıyla bugünün prematüre cryonics metotları işe yaramazsa pek bir şey kaçırmazlar. peki ya işe yararsa?

    bu yalnızca ölümü yenmekle alakalı bir problem değil. hatta aslında ölümü yenmekle alakalı bir problem değil. bir düşün bakalım ,mesela, beş yüz yıl sonra dünyanın nasıl bir yer olacağını. 1510 yılından birini günümüze getirsek neler hissederdi? işte aynısının katmerlisi geçerli burada. asıl mesele geleceği görebilmek, gelecekte kısa bir müddet de olsa var olabilmekle alakalı. bu teknolojiyle başarılı bir şekilde resusciate edilen şahıslar bizim aksimize yıl 2600 oldu uçan arabalar nerede orospu çocukları diyebilecekler. burada asıl mesele.
59 entry daha
hesabın var mı? giriş yap