• duygusal işçilik değil de, duygusal emek desek daha güzel duruyor sanki. (ben öyle seviyorum) ayrıca affective labor ("duygulanımsal emek") ile aralarındaki fark için: (bkz: #22696812)

    ilk olarak arlie russell hochschild tarafından kavramsallaştırılmış, endüstriyel üretimden enformasyon ekonomisine dayalı hizmet üretimi anlayışına hızla kayışın ardından oluşan, görev başındayken müşteri memnuniyetini sağlamak amacıyla verilen emek. çağrı merkezlerindeki güler yüzlü-sevecen insan profilleri, garsonlar, hostesler vb. müşteri memnuniyetini esas alan iş alanlarında daimi olarak güven verici, mutlu, samimi, karşılıklı anlayışa dayalı 'ilişkisellik' kurmak durumunda kalan kimselerin, bedenini bir maske olarak kullanması ile marx'ın emeğe yabancılaşma kavramının daha da içselleştirilmiş bir 'duyguya yabancılaşma' haline tekabül eder. beyaz yaka ya da mavi yaka emeği de aşan bir şekilde feminist bakış açısından pembe yaka ("pink collar labor") olarak incelendiği görülmüştür.

    bittabi emotion work kavramıyla karıştırılmaması gerekir. emotion work, kullanım değeri ("use value") bulunan, kişisel hayatımızda insanlarla birebir ilişkilerimizde gösterdiğimiz duygusal tepkiler, özür dilemeler, bilumum hareketler olup; emotional labor, değişim değerine ("exchange value") sahip, hizmet sektöründe, çalışırken gösterilen maddi olmayan emeği ("immaterial labor") ifade eder.

    daha ayrıntılı bilgi için: the managed heart: commercialization of human feeling, arlie russell hochschild
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap