8 entry daha
  • indirgemecilik karşıtı olarak bilinen searle, meşhur çin odası deneyinde indirgemecilik yapmaktadır. onun bu konudaki argümanları;

    a1. oda içerisindeki kişi her dili çevirebilir.
    b1. oda içerisindeki kişi çince anlamaz.
    ---------------------------------------------------------------
    s1. o halde (çeviri yapmak mümkündür fakat) hiçbir dilde anlama olmaz.

    searle a1 i önceden varsaymaktaydı. b1 ise onun temel iddiasını oluşturmaktadır. varsayımı ve temel iddiası ilişkisi ile ulaştığı sonuç s1 dir. a1, b1 ve s1 ilişkisini yeniden gözden geçirelim: a1 yani her dilde çevirinin yapılabilmesi mümkündür ve bu durum kelimelerin sentaks bakımından (sözdizimsel olarak) sıralanması ile ilgilidir. o halde a1, weak(basit, güçsüz) yapay zeka ile ilgilidir. b1, çince anlamanın mümkün olmadığı çıkarımı ise kelimelerin semantik (anlam) yönü ile ilgilidir. bu çıkarımlar sonrasında searl’ün ulaştığı s1 sonucu; bilinçli bir anlamanın mümkün olmayacağı ile ilgilidir. o halde s1 strong(iddialı, güçlü) yapay zeka ile ilgilidir. burada weak yapay zeka görüşünden hareketle strong yapay zekanın olamayacağı iddiası vardır. searle bu iddia ile strong yapay zekayı weak yapay zekaya indirgemektedir.

    yapay zekanın kara şövalyelerinden biri olarak anılan ne anti-redüksiyonist(indirgemecilik karşıtı) olarak bilinen searle, kendi kazdığı kuyuya düşerken görülmüştür.
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap