2 entry daha
  • türkiye sol hareketi tarihindeki en güzel amblemlerden biridir ve yumruklu yıldız olarak adlandırıldığı da olur. amblemin çizerinin kim olduğu konusu hep tartışmalı olmuş, sinan çetin ve selçuk demirelin isimleri sıkça anılmıştır. amblemin ortaya çıkışıyla ilgili meraka son veren devrimci yol davasının bir numaralı sanığı oğuzhan müftüoğlu olmuştur. oğuzhan müftüoğlu'nun aktarımına göre amblemin çizeri yılmaz aysandır. konuyla ilgili "bitmeyen yolculuk" isimli kitapta yer alan bölüm şöyledir:

    "adnan bostancıoğlu: amblem işi nasıl oldu? onunla ilgili de çok tevatür var...

    oğuzhan müftüoğlu: "bildirge"nin hazırlıkları sırasında bir grafik büromuz vardı. orada bir kağıdın üzerine yumruk, yıldız, güneş şekilleri çizerek şadi somer'e verdim. grafikçi arkadaşlara bu üç simgenin bileşiminden oluşan amblem önerileri hazırlatmasını istedim. birkaç gün sonra çoğu birbirine benzeyen 42 ayrı çalışma getirdi. bir kısmını eledik, en son elimizde üç tane kaldı. onların arasından bir tanesini seçtik.

    a. b.: grafik olarak çok başarılı bir amblem. peki kim yapmış onu?

    o. m.: evet çok etkili bir amblem olmuştu. ben o zaman şadi'ye kime çizdirdiğini sormamıştım. sonradan öğrendiğime göre yılmaz aysan tarafından çizilmiş.

    a. b.: sinan çetin'in adından da sözedilir...

    o. m.: şadi'ye sipariş verirken onun adı da geçmişti. o zamanlar sinan bizim arkadaşlarla ilişkisi olan biriydi. bir ara yeraltı maden-iş'te çalışmıştı. galiba sinan ve yılmaz o sıralar aynı yerde çalışıyorlarmış. benim bildiğim kadarıyla yumruklu yıldızı yılmaz aysan çizmiş. 12 eylül sonrasında bir gün emre senan'ın ofisine gitmiştim. yılmaz, emre'ye devrimci yol amblemini kendisinin yaptığını söylemiş. emre de bana doğru olup olmadığını sormuştu. bir sanatçı, bu eserin yaratıcısı benim diyorsa, itiraz eden olmadığı sürece onundur."
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap