3 entry daha
  • insanlık tarihinin görüp görebileceği en büyük vahşet. bu savaşlarda taktik filan hak getire, eski savaşlardaki kahramanlık hikayelerinden eser yok. kazılan siperlerin içinde kafasını bile dışarı çıkarmadan günlerce bekleyen askerlerin, iğrenç bir düdük sesi ile siperlerden fırlaması ve yarısının o anda, diğer yarısının ise iki siper arasındaki tarafsız bölgede vurulmasından ibaret. tam bir insan ziyanlığı...

    un long dimanche de fiançailles isimli filmi yeni bitirdim. filmde somme savaşı'nda eve dönmek için kendini vuran ve idama mahkum edilen beş askerin hikayesi vardı. aslında birinci dünya savaşı'nın tamamına hakim olan siper savaşlarının filmdeki yansımasını görünce onlara hak vermemek elde değil.

    buna benzer dehşet görüntüleri gallipoli filminde ve gelibolu belgeselinde de mevcut.

    insanı insanlığından utandıran, insanı çukurlarda fare gibi yaşamaya zorlayan savaştır. dikenli teller, gaz bombaları, top atışları, uçak mermileri ve makineli tüfeklerin ölüm kustuğu savaş alanlarında 10 milyon kişi ölmüş, 20 milyon kişi yaralanmış ve 8 milyon kişi de kaybolmuştur. böyle savaşa lanet olsun dedirtir.

    buyrun gallipoli filminin final sahnesi vurulan anzaklar, kurşuna dizen türkler. ölen ise insanlık.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap