• kanuni sultan süleyman zamanında defterdarlık yapmış, o dönem istanbul'unun en zengin (padişahın servetiyle kıyaslanacak derecede) adamlarından biri olan vezir.. tam unvanı defterdar iskender çelebi'dir. devrinin önde gelen aydınlarındandı, sanatsever bir kişiliğe sahipti ve şair ahalisinin hamisi olarak biliniyordu.

    devletin tepesinde süleyman bütün gücü elinde tuttuğunu sanırken arkasından oynanan güç oyunlarında hürrem sultan'ın en yakın entrika arkadaşı, destekçisi ve ibrahim paşa & mahidevran sultan ikilisinin can düşmanıydı. hürrem'in büyük planında iskender çelebi ve karısı semiha dedikodu taşıma ve süleyman'ın aklını karıştırma görevlerinden sorumluydu.

    1533'te gerçekleşen ırakeyn seferi'nde ibrahim paşa padişahın yokluğundan istifade ederek iskender çelebi'ye, aç gözlülüğünü kullanarak komplo kurdu ve kışkırtmalarıyla süleyman'ın onu cellada teslim etmesini sağladı. cesedi bağdat'ta ibret-i alem olsun diye günlerce sergilendi, ardından gömüldü. ibrahim paşa'nın bu hamlesi hem tek adam olmak (kanuni iskender çelebi'ye herkesten fazla güvenirdi) hem de hürrem'i saf dışı bırakmak amacını güdüyordu.

    masum olan iskender çelebi'nin öldürülmesi olayı kısa vadede ibrahim paşa'yı rahatlatsa da uzun vadede pek bir yarar sağlamadı. bağdat'taki görkemli sarayında gününü gün edip kendine sultan dedirtmesi onun gözden düşmesiyle ve makbul lakabının "maktul"e dönüşmesiyle sonuçlandı.

    ibrahim'in ölümüyle mahidevran ise en yakın silah arkadaşını ve henüz fark etmese de valide sultanlık umutlarını kaybetti, hürrem'le durumu 1-1 eşitlendi.

    iskender çelebi'nin karun'u kıskandıran servetine ne mi oldu? hepsi devletin oldu tabii, fakir fukaraya dağıtılacak hali yok ya.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap